Podjezd pod nikdy nepostavenou silnicí půjde k zemi

foto: ŘSZK
LUDKOVICE – Jedna ze vzpomínek na baťovský budovatelský elán z předválečného období zmizí z povrchu zemského. Řeč je o betonovém podjezdu v Ludkovicích, který měl zkrátit trasu silnice ze Zlína do Luhačovic. Ředitelství silnic Zlínského kraje ho v průběhu srpna zdemoluje.

Ředitelství silnic Zlínského kraje plánuje demolici monumentálního betonového podjezdu v Ludkovicích. Původně měl vést pod „Baťovou dálnicí“ ze Zlína do Luhačovic. Celou stavbu ale zastavila druhá světová válka, která mezi městy zanechala několik částí nikdy nedokončené silnice.

Stav podjezdu z roku 1940 je podle odborné mostní diagnostiky ve velmi špatném stavu. Beton je po více než osmdesáti letech zvětralý a hrozí, že by se mohl začít drolit a ohrožovat projíždějící auta. Proto musí kolosální stavba k zemi.

„Při demolici bude vybudována provizorní stezka pro pěší, která bude umožnovat pohyb osob kolem staveniště po celou dobu odstraňování podjezdu. Na silnici budou vyznačena dvě místa pro přecházení na stávající chodník,“ uvedl za Ředitelství silnic Zlínského kraje Vojtěch Cekota.

Omezení se ale dotkne taky řidičů. „Odstranění stavebního objektu bude probíhat za úplné uzavírky s převedením provozu na objízdnou trasu přes Březůvky, Doubravy, Hřivínův Újezd, Kaňovice a Biskupice,“ říká Cekota.

Odborníci předpokládají, že by měl být podjezd bez ocelové výztuže. Stavební firma tak bude beton rozbíjet na kusy a dopravovat na recyklační linku, díky které bude materiál znovu využitý.

Demolice by měla začít 14. srpna, hotovo by potom mělo být do konce měsíce.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x