Podle indexu kvality života se v kraji nejlépe žije v Otrokovicích. Nejhůře dopadl Vsetín

Foto: FB Město Otrokovice
ZLÍNSKÝ KRAJ – Otrokovice jsou místo, kde se lidem dobře žije. Vyplývá to z projektu společnosti Obce v datech, který každoročně vyhodnocuje Index kvality života v České republice. V rámci Zlínského kraje se Otrokovice umístily na 1. místě, v celorepublikovém žebříčku pak skončily na 72. pozici. Ze Zlínského kraje se naopak nejméně dařilo Vsetínu, který obsadil celkové 171. místo.

Projekt Obce v datech porovnává kvalitu života ve 205 obcích s rozšířenou působností a v Praze. Data pro porovnání jsou získávána automatizovaným robotickým vytěžováním Big Dat a ve spolupráci s veřejnými institucemi a dalšími subjekty. Data se shromažďují v rámci tří hlavních kategorií označených jako Zdraví a životní prostředí, Materiální zabezpečení a vzdělání a Vztahy a služby.

Soustředíme se na různorodé aspekty, které mají přímý dopad na to, jak se ve městech žije. Proto porovnáváme data z oblasti zdraví a životního prostředí, materiálního zabezpečení a vzdělání, vztahů a služeb. Cílem není přinést další statistiky, ale jednoduše a přehledně interpretovat veřejně dostupná data a nabídnout porovnání s ostatními městy v republice i v rámci kraje, uvedl jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

V rámci Zlínského kraje se nejvíce dařilo Otrokovicím, které byly ohodnoceny průměrným indexem kvality života 5,2 (z maximálně možných 10), což je v celorepublikovém žebříčku vyneslo na 72. místo. Silnou stránkou Otrokovic je zejména materiální zabezpečení a vzdělání i vztahy a služby. Podle hodnocení jednotlivých indexů je zde nízká nezaměstnanost, nulový hazard i výborná kvalita mateřských, základních i středních škol.

Získané ocenění nás velmi těší. Otrokovice jsou prosperujícím a dynamicky se rozvíjejícím městem. Věřím, že si tento trend zachováme a lidé se zde budou cítit dobře i nadále. Snažíme se vytvářet podmínky pro spokojený život občanů. Na tom, jak se zde cítíme, se ale podílí každý z nás tím, jak se ve městě chová. Přála bych si, aby i toto ocenění přispělo k větší sounáležitosti občanů s městem,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Nejhůře si ve Zlínském kraji naopak vedl Vsetín, který obsadil celkové 171. místo s průměrným indexem kvality života 3,0. Nejhorších výsledků město dosáhlo v indexech lékáren, hmotné nouze, supermarketů, bankomatů, restaurací a v indexu silniční sítě.

Za Otrokovicemi se ve Zlínském kraji na 2. místě umístily Luhačovice s průměrným indexem 5,2 (v rámci celé ČR 78. místo) a 3. místo s průměrným indexem 5,1 patří Zlínu (v rámci celé ČR 83. místo).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x