Podnikání ve Zlínském kraji kraluje výroba letadel a sušení ovoce

Živnostnice roku 2022 Zlínského kraje Zuzana Forejtková. Foto: Jiří Balát
ZLÍN – Ve Zlíně se před několika dny udělovaly ceny pro nejlepší podnikatele roku 2022 ve Zlínském kraji. Živnostníkem roku se stala Zuzana Forejtková, která se věnuje sušení ovoce a zeleniny. Mezi firmami zvítězila kunovická společnost Aircraft Industries zabývající se výrobou, prodejem a servisem letounů L-410.

Vítězná živnostnice Zuzana Forejtková zpracovává zbytkovou surovinu, kterou získává od lokálních farmářů a dodavatelů. Jde o vizuálně neprodejné ovoce, které je pro sušení ideální. Snaží se tak zabránit plýtvání s potravinami.

Naší filozofií je žít udržitelně, neplýtvat přírodními ani lidskými zdroji a efektivně využívat potenciál. Splňujeme principy cirkulární ekonomiky, budujeme svůj ovocný sad, díky kterému budeme na trhu udržitelní, zpracováváme zbytkovou surovinu a předcházíme tak vytváření odpadu,“ říká Zuzana Forejtková.

Myšlenku sušírny podporoval také fakt, že její sestra vlastnila obchod se zdravou výživou, takže první odběratel byl na světě. Vždy se snažila, aby její podnikání mělo nějaký přesah, aby práce nebyla jen o vydělávání peněz, ale aby byla i přínosná pro okolí. Začínala s několika málo produkty, nyní jich má bezmála šedesát.

Gratulujeme k vítězství. Vnímáme, že paní Forejtková své podnikání bere jako službu společnosti. Její podnikání má přesah i do sociální sféry. Uvědomuje si, jak důležité je začleňovat do společnosti občany s hendikepem a dát jim stejnou šanci na plnohodnotný život, jako mají lidé bez hendikepu,“ okomentoval vítěze za porotu Lukáš Kresta z MONETA Money Bank.

Stříbro v kategorii Živnostník roku bere tesař Antonín Papšík, který se věnuje roubeným stavbám. Bronz si odváží Břetislav Jalůvka, který navrhuje a realizuje zahrady.

V kategorii firem porotu nejvíce oslovila společnost Aircraft Industries, která se v současné době zabývá vývojem, výrobou, prodejem a servisem letounů L-410. Intenzivně se věnuje také výzkumu, vývoji a nabízí kooperaci firmám nejrůznějších oborů, provozuje neveřejné mezinárodní letiště Kunovice a je zřizovatelem Střední školy letecké.

Naším cílem je vyrábět letadla nejvyšší kvality, které zajistí našim zákazníkům bezpečnou a spolehlivou leteckou přepravu pasažérů i zboží, a to s co nejnižšími náklady,“ říká Olesya Sadiyarová z marketingového oddělení.

Od roku 1969 bylo sériově vyrobeno více než 1 200 letounů řady L-410, z nichž je stále v provozu přibližně 130 letounů ve více než 60 zemích na pěti kontinentech. V současné době zaměstnává společnost 939 lidí.

Představují nejmodernější technologie, která připomíná podobně inovativní vozy ID. Jsem rád, že pokračuje tradice leteckého průmyslu u nás a vyvíjí se nejmodernější technologie také v tomto odvětví,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma ORTO plus, která se zabývá výrobou zdravotní a barefootové ručně šité obuvi. Bronz si odváží výrobce motocyklového oblečení PSÍ HUBÍK.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x