Podnikatelem roku se stal David Karásek z mmcité

Podnikatel roku David Karásek
ZLÍNSKÝ KRAJ - Titul EY Podnikatel roku 2020 Zlínského kraje získal majitel bílovické firmy mmcité 1 David Karásek. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Soňa Ličková.

Ocenění EY Podnikatel roku 2020 Zlínského kraje získal David Karásek, uznávaný designér a majitel bílovické společnosti mmcité 1 a.s., která se zabývá výrobou městského mobiliáře. Lavičky nebo odpadkové koše z jejich dílny jsou k vidění na mnoha místech České republiky, setkáte se s nimi ale také v centrále Googlu v Palo Altu, na lanovce na Mont Blanc nebo na promenádách v Dubaji. Skupina mmcité má po celém světě 10 poboček a působí ve 30 zemích světa s ročním obratem 800 milionů korun.

Nezávislá porota, jíž předsedal loňský celostátní vítěz a držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky Oliver Dlouhý z Kiwi.com, ocenila Karáskův přínos při budování veřejného prostoru, jeho kreativitu a také houževnatost, se kterou prosazuje myšlenky funkčního designu a urbanistické architektury v českých městech i ve světě.

„Vítězství v kraji je pro mě překvapení, ale vnímám to spíš jako vítězství týmu a trochu i jeho lídra,“ uvedl David Karásek, spolumajitel skupiny mmcité a držitel titulu EY Podnikatel roku 2020 Zlínského kraje.

David Karásek se zaměřuje na design ve veřejném prostoru. „Díky jeho úsilí se prostředí, které slouží nám všem, kultivuje a mění k lepšímu. Jsem velmi ráda, že i letos můžeme veřejnosti představit podnikatele, kteří šíří dobré jméno značky Czech Made po světě a kteří nás svým inovativním přístupem inspirují a posouvají kupředu,“ konstatovala Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

Zlínský kraj, jako místo plné inspirativních podnikatelských příběhů, vyzdvihl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Pan Karásek dokázal, že ocenění je v pravých rukou. Náš kraj vždy byl a stále je regionem, kde vznikají dobré podnikatelské nápady a lidé se nebojí postavit se k práci čelem a překonávat výzvy. Díky tomu u nás máme řadu úspěšných podnikatelů a firem a já jsem velmi rád, že tato soutěž pomáhá zviditelňovat jejich příběhy, které se tak mohou stát inspirací pro ostatní,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Ke gratulaci vítězi se za Zlínský kraj přidal také předseda výboru pro rozvoj podnikatelských aktivit, majetku a digitalizaci Tomáš Janča. „Chtěl bych pogratulovat vítězi i všem finalistům. Když se totiž dívám na vítěze letošního i předchozích ročníků, jsem na náš region velmi hrdý,“ dodal Tomáš Janča.

Zlínský kraj má i svého celorepublikového vítěze a držitele titulu EY Podnikatel roku České republiky, kterým se v roce 2016 stal Petr Chmela, spolumajitel a zakladatel světoznámé TESCOMY.

Výsledky celostátního finále a jméno vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2020 České republiky budou vyhlášeny 7. dubna 2021. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále v červnu 2021, kde bude bojovat spolu s ostatními národními vítězi z padesáti zemí světa o titul EY Světový podnikatel roku.

David Karásek vždy snil o tom, že se stane designérem, rozhodl se proto studovat průmyslový design a sochařství. Na začátku 90. let se spolužákem vyhráli v designérské soutěži na prvky veřejného prostoru pro město Zlín, ale v celé republice nenašli nikoho, kdo by byl schopný jejich návrhy zrealizovat. V roce 1994 proto založili vlastní firmu na výrobu městského mobiliáře – lavičky, odpadkové koše, zábradlí, stojany na kola, květináče, zastávkové přístřešky atd. Začátky byly těžké, Karásek a jeho kolegové měli problém přesvědčit potenciální zákazníky o důležitosti designu ve veřejném prostoru a o tom, že do atraktivního a kvalitního mobiliáře se vyplatí investovat. Neúnavně však objížděli republiku a postupně klienty přesvědčili. Po nějaké době se firma rozrostla o divizi ocelových staveb, která se věnuje infrastrukturním projektům v dopravě, jako jsou nádraží a letiště.

Dnes najdeme mobiliář z dílny firmy Davida Karáska nejen na mnoha místech České republiky, ale například i v centrále Googlu v Palo Altu, na letišti Charlese de Gaulla v Paříži, v Olympijské vesnici v Rio de Janeiru, na lanovce na Mont Blanc nebo na promenádách v Dubaji. Roční obrat společnosti dosahuje kolem 800 milionů korun a zhruba 80 % produkce putuje do zahraničí. Mmcité má po celém světě 10 poboček a díky partnerům působí celkem ve 30 zemích. Kromě výroby se firma věnuje i designu. David Karásek má rád funkční věci se zajímavým designem, věří v kultivaci veřejného prostoru prostřednictvím kvalitního, moderního a zároveň nadčasového designu a v tomto duchu také vede své designérské studio, jehož je Art Directorem. Studio nabízí vlastní katalogovou kolekci a úzce spolupracuje s několika univerzitami – řada studentských a diplomových prací se již stala součástí katalogu.

Mmcité dlouhodobě výrazně roste, krizový rok 2020 tento růst sice zpomalil, ale k přerušení výroby nedošlo. Naprostá většina realizovaných projektů navíc trvá i několik let, takže výraznější dopady globální pandemie firma teprve očekává. Cílem společnosti do budoucna je udržet vysokou kvalitu a rozšířit a prohloubit geografickou expanzi i nabízené portfolio. Aktuálně se David Karásek a jeho týmy zabývají například problematikou smart cities, elektromobilitou a bikesharingem. Hlavním cílem a posláním však zůstává zlepšování veřejného prostoru skrze kvalitní design – Karásek se dlouhodobě snaží ukázat široké veřejnosti, že městský mobiliář nemusí být jen funkční, ale může být i krásný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x