Podvodník vylákal z ženy z Kroměřížska více než 200 tisíc korun. Vydával se za její kamarádku

Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽSKO – Obětí podvodu se stala seniorka z Kroměřížska, ze které podvodník údajnou výhrou v soutěži vylákal dvě stě jedenáct tisíc korun. Pachatel se vydával za ženinu kamarádku.

Koncem října přišla čtyřiašedesátileté ženě zpráva z podvodného profilu vystupujícího pod jménem kamarádky s žádostí o zaslání jejího telefonního čísla. Po jeho odeslání jí domnělá kamarádka ve zprávě odpověděla, že její telefonní číslo bylo vylosováno jako výherní v jedné ze soutěží známého internetového portálu.

Mělo se jednat o výhru ve výši dvaadvacet tisíc korun. Na výzvu se přihlásila do internetového bankovnictví, odkud v průběhu komunikace nevědomě potvrdila v šesti platbách převod svých úspor na cizí účet,“ upřesnil policejní mluvčí Radomír Šiška.

„Kamarádka“ ženu ujistila, že jde o běžný postup. Ta ale po kontrole svého účtu zjistila, že je na nule. Údajná známá se pak odmlčela a přestala komunikovat.

Po telefonickém kontaktování skutečné kamarádky zjistila, že se stala obětí podvodu. Proto se neprodleně obrátila na policii,“ pokračoval Šiška.

Podvodníkovi v případě jeho dopadení hrozí za trestné činy podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až osm let za mřížemi,“ dodal policejní mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x