Podzim někdy jako jaro, ale zima se blíží. Nejen myslivci v přípravách

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Podzim má letos celou řadu tváří, třeba v sobotu se tvářil zcela jarně, v neděli už ukázal i deštivou, třebaže ne chladnou tvář. Vědomi si toho jsou samozřejmě myslivci, právě oni jsou největšími znalci přírody.

A tak se chystá leccos, třeba na pomezí Provodova a Želechovic se páni lesa docela činí. Pro zvěř tu šikovnýma rukama vybudovali nový krmelec.

„Samozřejmě, že je potřeba myslet na zimu, už teď přikrmujeme, pro srnčí i dančí zvěř máme oves, později ječmen a až uhodí zima, přijdou vhod solné lizy,“ má jasno zkušený Alois Prachař z Provodova.

Vedle jsou k vidění zásoby kukuřice, ale to přímo na zemi. V tomto případě jde o vábidlo na černou zvěř, která umí především na pastvinách v okolí lesů docela škodit. Často se mluví o jejím enormním množství, stejně jako u srnčí zvěře.

„Nemyslím, že by to bylo jakkoliv extrémní, stavy jsou početné, ale žádnou zvláštnost v tom nehledejme,“ vysvětluje Prachař.

Zatím se ale příroda chová tak, aby lidem naskytla i zasloužené podzimní zážitky z krásně barevných lesních porostů.

„My jsme vyrazili s řadou kamarádek, právě okolí Provodova skýtá opravdu pěkné obrázky, třeba výhled z poutního místa Malenisko byl skvělý,“ vyprávěla paní Dana ze Zlína.

A konec sezóny ještě nehlásí ani houbaři.

„Kdo hledá, najde,“ směje se při pohledu na pěknou dávku praváků z okolí Vizovic například známý milovník a znalec hub Karel Srnec s tím, že každá vycházka osvěží duši. S hřiby i bez nich.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x