Ve Zlíně začala podzimní výsadba stromů. Které lokality budou zelenější?

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Přes 170 nových stromů a téměř 83 000 kusů cibulovin obohatí jednotlivé lokality krajského města. Odbor městské zeleně se totiž pustil do podzimní výsadby.

Celkově bude vysazeno 152 kusů listnatých alejových stromů v zastoupení: javory, lípy, buky, duby, habry, jasany, jírovce, lísky, olše, jeřáby, okrasné třešně, višně, jinany, temnoplodce, muchovníky, platany, ibišky a jerlín,“ vyjmenoval náměstek primátora pro městskou zeleň Bedřich Landsfeld.

Zbývajících 21 stromů tvoří jehličnany, mezi kterými nechybí jedle, smrky, borovice, modříny, jedlovec nebo cypřišovec.

Kvůli výraznému suchu během letošního roku i minulých let budeme nahrazovat uhynulé stromy, které tvoří téměř 60 % plánované výsadby stromů, dva kusy byly zničeny vandalismem. Další stromy budou vysazeny jako uložená náhradní výsadba za kácení stromů a na přání občanů,“ doplnil náměstek.

Výsadby stromů se uskuteční v Sadu Svobody, Parku Komenského, Parku u UTB, na třídě T. Bati, v ulicích Štefánikova, Sokolská a Přílucká, dále v Bartošově čtvrti, na Benešově nábřeží, Obecinách, na Jižních Svazích v části Centrální park, v ulicích Družstevní, Okružní, Česká, Křiby, Luční a v místních částech Mokrá, Mladcová, Malenovice, Prštné, Štípa, Kudlov, Příluky, Klečůvka a Jaroslavice.

Tento měsíc vypukne také výsadba cibulovin a hlíz. V plánu je vysadit 82 900 kusů cibulovin. Na jaře pak budou Zlín zdobit tulipány, narcisy, krokusy, ladoňky, ladoničky, okrasné česneky, hyacinty, sasanky, liliochvostce, řebčíky, modřence a konvalinky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x