Pohybová zdatnost dětí se stále zhoršuje. Výjimkou není ani Zlínský kraj

Foto: Sazka olympijský víceboj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Celorepublikový projekt Sazka olympijský víceboj, který pomáhá dětem ze základních škol vrátit se ke sportu a zdravému životnímu stylu, přinesl nová data. Dlouhodobá měření pohybové zdatnosti ukazují, že děti se stále zhoršují. Na vině je zejména koronavirová pandemie.

Aktuální výsledky Sazka olympijského víceboje nabízejí srovnání pohybové zdatnosti dětí před covidem a po něm. Vždy se srovnávají disciplíny, jako je například sprint na 60 metrů, sedy lehy nebo skok z místa. Největší zhoršení bylo v roce 2022 u dětí, které nastoupily do prvních tříd během covidu, tedy v roce 2019 a v roce 2022 jim bylo osm až devět let.

Kromě nového výzkumu disponuje Sazka olympijský víceboj i srovnáním mezi kraji. Zatím má tuto statistiku spočítanou do roku 2020. Z ní vyplývá, že Zlínský kraj patří mezi celorepublikový průměr.

Obětovali jsme jednu generaci dětí a teď jasně vidíme výsledky. Tyto děti se nezapojily do pravidelného sportování v oddílech, protože sportovní svazy nemohly v té době dělat nábory. Nyní je na nás, abychom je ke sportu přitáhli. V tuto chvíli čelíme pandemii obezity. Podle Ministerstva zdravotnictví se zhoršila obezita u dětí během pandemie o 60 %. Tento trend je třeba zastavit. Řešení známe, je to hlavně sport,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Měření pohybové zdatnosti probíhá už od roku 2010 na vzorku více než 1000 základních škol a víceletých gymnázií v celé České republice. Unikátní výsledky analyzoval Tomáš Perič z FTVS UK. Z údajů vyplývá, že děti ve městech jsou na tom překvapivě líp, stejně jako děti v bohatších regionech.

Největší propad je především v běhu, a to jak ve vytrvalostním, tak ve sprintu. Právě tyto dovednosti jsou nejvíc navázány na pravidelný trénink. Naopak výsledky, které pravidelné sportování tolik neovlivňuje, jako je skok z místa či rovnováha, jsou srovnatelné s těmi před covidem,“ upřesňuje Perič.

Podle obezitologa Martina Matoulka má nedostatek pohybu v dlouhodobém horizontu kromě matabolických změn negativní vliv také na koordinaci pohybu.

V dětském věku se koordinaci učíme, fixujeme pohybové vzorce. Dospělí, kteří byli v dětství od sportu osvobozeni, častěji padají, jsou zranění. Nedostatek pohybu se projeví po deseti dvaceti letech. A tím, že si nebudou moct vzpomenou na příjemné prožitky, které v dětství nebo v adolescenci strávili s pohybem, těžko je budete přesvědčovat o tom, že pohyb je příjemný. Bojím se, že celé ročníky téhle generace navyklé na počítače budou mít trošku horší prognózu, než jsme měli my,“ myslí si Martin Matoulek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x