KRAJSKÉ VOLBY 2020: Politická bouřka ve zlínském mrakodrapu. Nová koalice je prakticky ustavena

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Byl to hodně rušný den. V sídle Zlínského kraje nejdříve svolal novináře stávající hejtman Jiří Čunek. Ohradil se proti výzvě Pirátů, aby odstoupil z funkce zastupitele, coby údajná překážka dalších jednání o povolební koalici. "Takový postup je mimo pravidla a je mimo jiné neústavní," konstatoval hejtman, který vedl kraj čtyři roky.

Brzy nato si novináři ve 14. etáži v takzvané mediální místnosti zopakovali setkání s politiky. V rouškách tentokrát zástupci hnutí STAN. Krajský lídr Petr Gazdík si postěžoval na Piráty, kteří chtějí na celostátní platformě spolupracovat s jeho hnutím a podle jeho slov ještě před hlasováním o společném postupu dali přednost ANO, ODS a ČSSD.

Čímž bylo prakticky jasno ve velké povolební hře ve zlínském mrakodrapu.

Odpoledne informoval lídr vítězného hnutí ANO, současný starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš, o odpoledním jednání ANO, Pirátů, ODS a ČSSD s tím, že večer v 18.30 na platformě 14 -15 předstoupí zástupci všech zmíněných subjektů před novináře a představí memorandum o příští spolupráci ve vedení kraje.

Podle jeho slov by ANO mělo mít v jeho osobě nového hejtmana, v devítičlenné radě kraje tři zástupce, stejně tak Piráti, dva ODS a jedno místo pak ČSSD. Tato čtyři uskupení budou mít ve 45členném zastupitelstvu kraje 24 hlasů.

O postech se ještě bude dále jednat, podle všeho ale končí debata o tom, kdo povede Zlínský kraj v letech 2020 – 2024.

Termín podpisu koaliční smlouvy by podle Radima Holiše, žhavého kandidáta na nového hejtmana, měl být nejpozději do konce příštího týdne. O obsazení jednotlivých postů náměstků a radních se ještě jedná, lídr vítězného hnuté ANO požádal zatím o strpení. Velmi brzy se chce koalice vrátit k přehodnocení vývoje kolem budování nové krajské nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x