Polovina února, polovina zimy. Zlín v květech

Foto: Stanislav Pospíšilík
ZLÍN - Nebývale teplý únor, po zimě ani památky. Není divu, že to ve Zlíně, ale samozřejmě nejen tam, vypadá jako na jaře. Tedy, abychom byli přesní a nesenzacechtiví, jako v předjaří. V časech dávných ležely u Dřevnice spousty sněhu, teď to tam i jinde kvete. Zajímavá podívaná v parku Komenského i na dalších místech. Laik žasne, odborník se nediví.

„Počasí v posledních letech opravdu porušuje zavedené pořádky, ale přírodě nikdy neporučíte, dělala a dělat si bude svoje, takže rozhodně nevylučuji návrat zimy, tohle ale nazývám postupným příchodem jara, tedy předjařím,“ označuje věci teplotní v polovině února Stanislav Pospíšilík, vedoucí jednoho z oddělení Odboru městské zeleně zlínského magistrátu. A samozřejmě expert na květy nejen v čase únorovém.

„Rád pozoruji přírodu, rádi s kolegy zkrášlujeme naše město. Jde o novou výsadbu, údržbu stávající a taky jde o pozorování, jak je to letos s květy. A tak mi radost v časném rozpuku jejich sil dělají třeba probouzející se květy jasmínu nahokvětého, zimokvětu časného, vilínu prostředního, krásné jsou sněženky, je toho více. Přímo na radnici potěší návštěvníky třeba amarilys. Jako by se dostavilo jaro a s ním samozřejmě lepší nálada,“ vypočítává znalec.

Zlín pochopitelně není výjimkou, podobné pohledy se teď nabízejí po celém kraji.

„Myslím, že si můžeme vzhledem k tomu, jak vypadají poslední roky tak trochu pohrát i s ročními obdobími. Já říkám, že v tomto desetiletí máme slabé zimy, křehká jara, silná léta a dlouhé podzimy. Jako bychom se v některých aspektech blížili středomořskému klimatu,“ končí zimně-předjarní zlínskou „květomluvu“ Stanislav Pospíšilík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x