Kraj usiluje o spolupráci s Podkarpatským vojvodstvím v Polsku

Kraj usiluje o spolupráci s Podkarpatským vojvodstvím v Polsku. Foto: TVS
ZLÍN - Zlínský kraj navštívila ve středu 20. října generální konzulka Izabella Wołłejko-Chwastowicz z Polska, která usiluje o intenzivnější spolupráci mezi Zlínským krajem a Podkarpatským vojvodstvím v Polsku. Diskuse se také dotkla česko-polských vztahů, mezinárodního obchodu a situace ve stavebnictví, kdy se obě země potýkají s nedostatkem stavebního materiálu.

Hejtman Radim Holiš přijal v sídle kraje významnou návštěvu. Setkání se zúčastnila také Bohdana Lavrovičová z Kontaktního centra pro východní trhy při Krajské hospodářské komoře. Společně přivítali generální konzulku Polské republiky Izabellu Wołłejko-Chwastowicz.

„Chtěla jsem navázat širší spolupráci na úrovni samospráv. Mezi Zlínským krajem a vybraným vojvodstvím v Polsku. Shodli jsme se na tom, že se spolu budeme snažit obnovit spolupráci s Podkarpatským vojvodstvím v Polsku,“ řekla Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky.

Hlavním tématem jednání byla spolupráce v oblasti dopravy, podnikání a cestovního ruchu. Podle slov Izabell jsou Poláci národ, který rád cestuje. Ve světě zanechali spoustu stop a lidé z Polska tato místa rádi objevují.

„Taky jsem informovala pana hejtmana o mé činnosti tady na území Zlínského kraje. O tom, že jsme umístili minulý rok pamětní desku jednoho z polských tvůrců se jmény šlechtických rodů. I v Kroměříži v Arcibiskupském paláci, tím jsme navázali na spolupráci turistickou,“ řekla generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Diskuse se také dotkla česko-polských vztahů, mezinárodního obchodu a situace ve stavebnictví, kdy se obě země potýkají s nedostatkem stavebního materiálu. V závěru návštěvy si konzulka Polské republiky prohlédla historický Baťův výtah a podepsala se do pamětní knihy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x