Pomlázka, zdrobení kraslic, jarmark. Zámek Vsetín ovládne kouzlo Velikonoc

Velikonoční akce se v neděli 3. dubna chystá na zámku ve Vsetíně. Foto: archiv, Muzeum regionu Valašsko
VSETÍN - Pestrou mozaiku lidových tradic a zábavy spojenou s obdobím svátků nastupujícího jara nabídne oblíbená akce Muzea regionu Valašsko s názvem Velikonoce na zámku, která se vrací po dvou letech do zámku Vsetín. Proběhne zítra, tedy v neděli 3. dubna od 14 do 17 hodin. Návštěvníci si mohou v rámci jednoho vstupného projít i všechny zdejší výstavy, expozice a další lákadla, včetně Templářského sklípku a vyhlídky na věži.

Program Velikonoc na zámku je jako obvykle velmi nabitý. Návštěvníci si budou moci uplést vlastní pomlázku, nazdobit kraslice různými technikami, pochutnat na tradičních dobrotách nebo nakoupit na velikonočním jarmarku. K vidění bude i nová výstava Kraslice a výšivka z Rožnovska. Na děti čeká Jarní pohádka U modré tůňky v podání Divadélka Leonka, tvořivé dílny či velikonoční pátračka o kraslice. Tradiční folklorní pásmo s písněmi, tanci i závěrečným vynášením Mařeny letos obstará známý valašský soubor Malá Jasénka.

„Přijďte s námi oslavit příchod jara a připomenout si velikonoční tradice našich předků. Tato akce, která patří k nejoblíbenějším v našem kulturním kalendáři, měla v posledních dvou letech stopku z důvodu epidemiologických opatření. Teď už konečně může proběhnout a navíc bez jakýchkoliv omezení. Všechny srdečně zveme a moc se na vás těšíme,“ vzkazuje kurátorka akce Milada Fohlerová.

Muzeum regionu Valašsko pro vás připravuje programy s velikonoční tématikou i v dalších svých pobočkách. V nově zrekonstruovaném a nedávno znovuotevřeném zámku Kinských ve Valašském Meziříčí proběhne v sobotu 9. dubna oblíbená akce Velikonoce v muzeu. Stejný den oficiálně startuje sezona na zámku Lešná u Valašského Meziříčí, který bude až do neděle 17. dubna vyzdoben velikonočními a jarními dekoracemi. Objekt bude protazím návštěvníkům otevřen jen o víkendech (od 9 do 16 hodin) a přístupný už bude i zdejší zámecký park, ve kterém probíhala od podzimu rozsáhlá údržba zeleně.  

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x