Pondělní kalamita na traumatologii. Po pádu na sněhu skončilo několik lidí na operačním sále

Foto: KNTB
ZLÍN – V souvislosti se sněhovou nadílkou a námrazou posledních dní výrazně přibylo pacientů, kteří do Baťovy nemocnice ve Zlíně přicházejí s nejrůznějšími úrazy horních a dolních končetin. Vedle „zimních“ zranění roste také počet hospitalizovaných dětí, kterým byla diagnostikována chřipka nebo RS viry.

Na traumatologii v Krajské nemocnici T. Bati jsme měli „kalamitu“ včera odpoledne a večer, naši zdravotníci řešili desítky případů úrazů, většina byly zlomeniny z pádu na sněhu či ledu. Šest lidí mělo komplikovanější zlomeniny a skončilo na operačním sále,“ přiblížila tisková mluvčí Baťovy nemocnice Danuše Lipovská.

Konkrétně se jednalo o tři zlomeniny kotníku, dvě zlomeniny zápěstí a jeden zlomený krček. Obecně se dá říci, že úrazy utrpěli lidé středního a vyššího věku. „Dnes je situace klidnější, od rána řeší zdravotníci spíše jednotlivce,“ pokračovala tisková mluvčí.

V současné době v Baťově nemocnici také přibývá nemocných dětí na dětském oddělení, konkrétně dominuje chřipka a především tzv. RS viry, tedy kapénkové onemocnění projevující se jako nachlazení. „S těmito onemocněními je momentálně hospitalizováno celkem 10 dětí mladších šesti let,“ upřesnila Lipovská.

Právě RS viry jsou u malých dětí velmi nevyzpytatelné, jak potvrdila primářka Dětského oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Lucie Procházková. „RS viry způsobují onemocnění horních cest dýchacích, průdušek a plic, mohou být smrtelně nebezpečné pro kojence a batolata,“ dodala Procházková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x