Porodnice v Baťově nemocnici se zaměřuje také na rodičky s handicapem

Foto: KNTB
ZLÍN - Porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně dokáže poskytovat maximální péči i rodičkám s fyzickým či duševním postižením. Propracovaný systém péče o budoucí matky s handicapem zaujal také kancelář ombudsmana.

Poznatky a zkušenosti z Baťovy nemocnice se proto objeví v manuálu, který ombudsman pro potřeby handicapovaných rodiček připravuje. „Rádi jsme na spolupráci s kanceláří ombudsmana kývli. Pokud informace od nás pomohou v péči o tyto rodičky, budeme jen rádi,“ konstatovala vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Kateřina Slováčková.

O rodičky s některým z handicapů se gynekologicko-porodnické oddělení Baťovky stará přibližně třikrát do roka, do jeho péče přechází v cca 36. až 38. týdnu těhotenství, záleží vždy na přidružených chorobách. Každé rodičce garantuje individuální přístup, s ohledem na jejich zdravotní stav a požadavky.

Jde většinou o velmi pečlivé klientky, které se na mateřství připravují nesmírně zodpovědně, za podpory svých blízkých. Vše s nimi s předstihem probereme, snažíme se vyjít vstříc jejich potřebám. Přednostně pro ně zajišťujeme nadstandardní porodní boxy, které disponují sociálním zázemím a dalšími výhodami. Stejný přístup k nim i jejich doprovodům zachováváme i na oddělení šestinedělí,“ ujistila Kateřina Slováčková.

V Baťovce se dlouhodobě rodí nejvíce dětí ve Zlínském kraji. Disponuje perinatologickým centrem, které poskytuje porodnickou a neonatální péči a je také konziliárním pracovištěm pro riziková a patologická těhotenství. Tým speciálně vyškolených zdravotníků se dokáže postarat i o nejsložitější porodní komplikace a poporodní stavy. Průběžně se také vylepšuje zázemí pro rodičky a jejich blízké.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x