Portály Zkola.cz prošly rozsáhlou modernizací

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Od roku 2004 funguje ve Zlínském kraji regionálně významný projekt informačních portálů o vzdělávání a školství Zkola.cz, jehož provozovatelem Střední průmyslová škola Otrokovice. Portál vznikl z iniciativy Zlínského kraje jako služba školám, žákům, jejich rodičům a široké veřejnosti. Je vysoce hodnocen i Národní knihovnou ČR, informoval server Zlin.cz Jan Vandík ze zlínského hejtmanství.

V roce 2018 rozhodli krajští radní o modernizaci portálů Zkola.cz a schválili investiční záměr, díky jehož realizaci již nyní veřejnosti slouží v nové podobě. „Hlavním cílem modernizace bylo zprovoznění nového redakčního systému tak, aby byl maximálně uživatelsky jednoduchý a přívětivý, umožnil rozvoj a administraci řešení provádět vlastními silami redakčního týmu bez součinnosti dodavatele. Dalším neméně důležitým bodem projektu bylo zajištění responzivního designu a inovované grafiky portálů,“ řekl krajský radní pro školství Petr Gazdík.

Krajské portály o vzdělávání jsou nově tvořeny čtyřmi vzájemně propojené weby. Hlavní portál Zkola slouží ke komunikaci mezi odbornou pedagogickou veřejností, pracovníky odboru školství, rodiči a žáky. Jsou zde k dispozici oficiální dokumenty a odborné články z oblasti vzdělávání, výchovy či prevence rizikového chování, přehled školských předpisů, upozornění na dotace a granty, zprávy o nejzajímavějších školních projektech a další zajímavé odkazy. Součástí portálu je hojně využívaná inzerce volných pracovních míst v oblasti školství.

Pedagogickým pracovníkům a dospělé veřejnosti je určen vzdělávací portál Sofia, který obsahuje databázi vzdělávacích institucí s nabídkami akreditovaných kurzů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a jiných vzdělávacích programů pro dospělé zájemce a širokou veřejnost.

Součástí krajských portálů je portál Burza škol. Jedná se o virtuální burzu škol, která představuje možnosti studia v našem kraji. Rodiče spolu se svými dětmi mohou vybírat mezi středními a vyššími odbornými školami v jednotlivých lokalitách Zlínského kraje a prohlížet obory podle zaměření. Burza škol je vzájemně propojena s novým portálem Průvodce kariérou, jehož hlavním zaměřením je kariérové poradenství na základních a středních školách ve Zlínském kraji. Kariéroví poradci, učitelé, žáci i jejich rodiče zde naleznou mnoho informací o světě práce, volbě profese či vzdělávaní ve Zlínském kraji. Portál obsahuje databázi firem v našem regionu. Návštěvníci portálu na profilu jednotlivých firem naleznou seznam spolupracujících škol a na Burze škol zase možnosti uplatnění ve firmách Zlínského kraje.

Součástí Průvodce kariérou bude také unikátní on-line diagnostický nástroj „Dotazník profesních zájmů“, který bude ještě v průběhu letošního roku dostupný všem žákům a pomůže jim při rozhodování o dalším studiu a směru profesní cesty.

„Cílem portálů Zkola.cz je podporovat témata týkající se vzdělávání a osobnostního rozvoje obyvatel Zlínského kraje, dát prostor všem, kdo jsou v kraji jakkoliv zapojeni do procesu vzdělávání a výchovy. Věříme, že provedené změny týkající se především designu, funkcionalit a struktury návštěvníci uvítají a celková obsluha portálů pro ně bude jednodušší a uživatelsky přívětivější,“ dodal radní Petr Gazdík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x