Poslední den ZFF udělí filmové ceny. Zlatý střevíček převezme i Ondřej Vetchý

Na posledním festivalovém dnu se budou udělovat ceny. Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN – 61. ročník festivalu se blíží do svého závěru. Dnes na slavnostním galavečeru, který bude živě vysílat Česká televize, vyhlásí vítězné filmy. Zlatým střevíčkem za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež bude oceněn také český herec Ondřej Vetchý. Na náměstí Míru budou koncertovat Dismanův rozhlasový dětský soubor a Velký dechový orchestr města Zlína, letní kino promítne českou komedii Shoky & Morthy: Poslední velká akce. Středa je také poslední příležitostí navštívit bohatý doprovodný program ve všech festivalových zónách.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI SEDMÉHO DNE:

Galavečer – Slavnostní vyhlášení vítězných filmů, Kongresové centrum, 20:00 hodin – Ceremoniál předání hlavních cen festivalu vítězům mezinárodních soutěží moderuje Jan Čenský. Udílení Zlatých střevíčků a dalších filmových ocenění nejlepším filmům v jednotlivých soutěžních kategoriích. Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež získá český herec Ondřej Vetchý. Galavečer živě přenáší ČT art od 20:15 hodin.

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:

Záhada tajemné jeskyně (režie: Andre Hörmann, Německo, 2021, 96 min.), Golden Apple Cinema, sál 3, 13:30 hodin – Nejlepší kamarádi Paul a Max se hned první den letních prázdnin vyplíží z domu, aby se vydali do nitra zelené divočiny obklopující jejich horskou ves. Chtějí najít jeskyni, ukrytou podle legend někde v horách.

Životní hra (režie: Ismaël Ferroukhi, Francie, Maroko, 2020, 104 min.), Golden Apple Cinema, sál 4, 16:30 hodin – Desetiletý Mica prodává na místním súku potravinové tašky. Se svou matkou a nemocným otcem žije ve slumu poblíž marockého města Meknes.

Africké dětství (režie: Eric Barbier, Francie, Belgie, 2020, 111 min.), Golden Apple Cinema, sál 5, 17:00 hodin – Desetiletý Gabriel žije v poklidné emigrantské čtvrti ve své „malé zemi‘ – Burundi. V roce 1993 se ale napětí v sousední Rwandě přelije do jeho země a stane se hrozbou nejen pro jeho rodinu, ale také pro jeho dětskou nevinnost.

Jáma (režie: Dace Pūce, Lotyšsko, 2020, 75 min.), Golden Apple Cinema, sál 6, 17:30 hodin – Markuss se musí přizpůsobit novému životu u babičky na venkově. Po opětovné urážlivé poznámce sousedovic dcery Emīlije vůči jeho otci ovšem Markuss provede něco hrozného. Jeho čin má závažné následky, které rezonují celou vesnicí.

PROGRAM NA TÉMA LITERATURA VE FILMU:

Fotbalisti v akci (režie: Miguel Ángel Lamata, Španělsko, 2018, 101 min.), Golden Apple Cinema, sál 3, 8:10 hodin a Golden Apple Cinema, sál 1, 16:00 hodin – Francisco se rozhodne se svými kamarády vytvořit fotbalový vyšetřovací tým, díky kterému zažijí nespočet dobrodružství a který prověří nejen jejich důvtip, ale také vzájemné přátelství.

Kouzelná škola (režie: Gregor Schnitzler, Německo, 2021, 89 min.), Golden Apple Cinema, sál 5, 14:30 hodin – Okouzlující dobrodružství z prostředí jedné nevšední školy, kde dětem dělají společníky kouzelná zvířata.

Hvězdy nám přály (režie: Josh Boone, USA, 2014, 126 min.), Golden Apple Cinema, sál 4, 19:00 hodin – Šestnáctiletá pacientka s rakovinou Hazel potkává v podpůrné skupině pro stejně nemocné Guse, který také prodělal rakovinu, a zamiluje se do něj. Mají stejně černý smysl pro humor a oba milují knihy…

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

Shoky & Morthy: Poslední velká akce (Česká republika, 2021, 103 min),náměstí T. G. Masaryka, 20:00 hodinShoky a Morthy jsou kamarádi od školních let a zároveň youtubeři s našláplou kariérou. Jejich poslední video sklidí na sítích vlnu kritiky, jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je společný plán na „poslední velkou akci“. Do letního kina je letos vstup zdarma.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:

Dismanův rozhlasový dětský soubor, náměstí Míru, 16:00 hodin – Koncert

Velký dechový orchestr města Zlína, náměstí Míru, 18:00 hodin – Koncert

Výstava kostýmů Barrandov Studia na dvou místech:

– OZC Zlaté jablko, 8:00-20:00 hodin – Legendární šaty a kostýmy z nejznámějších českých filmů a pohádek. např. šaty Leontýnky z pohádky „Ať žijí duchové“, kostým Vaška Karase z „Cirkusu Humberto“ nebo dupačky Matýska z legendární komedie „S tebou mě baví svět“.
Kongresové centrum, 9:00-19:00 hodin – Vývoj módy v kinematografii od třicátých let až do současnosti.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:

Festival Café, náměstí Míru, 15:00 hodin – Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně, v níž probíhají talk-show. Hosty jsou Jan Hrušínský a Miluše Šplechtová. Jejich podpisy pak bude možné získat na Autogramiádě v OZC Zlaté jablko v 16:30 hodin.

TIPY NA AKCE VE FESTIVALOVÝCH ZÓNÁCH:

Park Komenského:

– Dům České televize, 10:00-19:00 hodin – Na podiu se každý den můžete setkat s moderátory a herci z pořadů ČT :D. 11:00 Zprávičky – workshop: Vyzkoušejte si svoje moderátorské schopnosti s profesionály z České televize, 15:00 Hýbánky a další.

– Český rozhlas v parku, 14:00-19:00 – Zábava a soutěže pro malé i velké s Českým rozhlasem Zlín a s Rádiem Junior.

– Vystoupení spolku ZUŠKA? ZUŠKA!, 16:00-18:00 hodin – ZUŠ Zlín-Malenovice: divadelní představení „Klementýna a bláznivé pondělí“, taneční vystoupení „Roztančené filmy“, kapely B.P.M. a No Band

Sad Svobody:

– Letem animovaným světem, zámek, 14:00-18:00 hodin – Průchozí dílna s možností vyzkoušet si řadu animačních technik (pixilaci, kreslenou animaci, flipbooky) a vytvořit si vlastní animovaný film.

– Zóna kouzel, 14:00-19:00 hodin – Celotýdenní program k 20. výročí první filmové adaptace knihy o Harry Potterovi.

– Robotický koutek, 14:00-19:00 hodin – Přijďte otestovat svou zručnost proti robotu. vytváření obrázků pomocí 3D pera. Připravuje Fakulta aplikované informatiky.

Univerzitní centrum U13: Virtuální realita, 12:30-17:00 hodin – Přehlídka těch nejkreativnějších VR filmů pro děti i teenagery. Brainz VR cinema, 9:00-17:00 hodin – Pásma VR filmů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x