Pot, mozoly, dřina, ale májka letos bude

Foto: zlin.cz a Milan Valerián
PROVODOV - Když se vloni na jaře ohlásil vehementní silou koronavirus jako něco úplně nového a dosud nepoznaného, znamenalo to mimo jiné, že se třeba v Provodově po dlouhých desetiletích nestavěla májka. Přitom jde o místo, kde má její stavění obrovskou tradici a místní šikovní stavěči se mohou chlubit, že ji mívají prakticky vždycky snad nejmohutnější a nejhezčí široko daleko.

Letos to už parta kluků (a jediné nepostradatelné dívky) kolem neformálního šéfa Milana Valeriána nemohla nechat jen tak. Vzali nářadí a pustili se do nesmírně tvrdé dřiny.

Kdo zná zdejší půdu, ví moc dobře, kolik kamení a jílu skrývá. Přesto se na návsi podařilo po tvrdé pracovní řeholi během několika dnů vyhloubit dvou a půlmetrovou jámu. To je základ pro to, aby se slavná provodovská májka, říkejme raději mája, zase vypínala nad vesnicí, a to až do konce května.

„Vloni byla situace fakt špatná, dalo se pochopit, že se nestavělo, ale letos už prostě stavět budeme, musíme,“ říká iniciátor akce Milan Valerián, osmnáctiletý kluk sršící energií.

V nejužším kolektivu šesti pomocníků mají pánové i jedno děvče.

„Já kluky zásobuji pitím, ale především energií,“ vypráví mladá tmavovláska Natálie Šupčíková s úsměvem o svém pracovním podílu.

Ostatní kluci předvedli pořádný kus elánu a síly, které by u nich mnozí ani nemohli čekat.

„Bylo hodně deště, jílu, kamení, většinou jsme vše zvládali rukama, mechanizace pomohla jen jednou, ale už jsme připraveni na stavění,“ dodává další z party Marek Kubelka.

A co tedy dál?

„Ve čtvrtek přivezeme z lesa velký smrk, ten se nahoře ještě napojí a v pátek nazdobenou máju postavíme. Její přesnou výšku ještě neznáme, ale bude mohutná, to vám slibuji,“ dívá se do příštích hodin Milan Valerián.

Zlin.cz bude dění pečlivě sledovat a tento článek rád zaktualizuje, až se dobrá věc podaří.

„A musí se pořádně hlídat, to je jasné,“ končí setkání Natálie Šupčíková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x