Pozor, je zima… nevídané, ono sněží

Sníh nás (ne)překvapil. Foto: zlin.cz a Martina Prostředníková
ZLÍNSKO - Média se koncem pracovního týdne doslova předháněla, kdo že dokáže odhadnout, kolik sněhu napadne. Vážné tváře moderátorů, zdvižené obočí i prsty, varování a prý bude sněžit. Výkřiky od stolů byly až neuvěřitelné. Třicet, padesát, ale i sedmdesát centimetrů sněhu. Reportéři v napětí, mluvčí hasičů a policie, silničáři a další pod palbou. Tak co, už sněží? Už se konečně bourá...?

Realita hodinu po poledni v neděli. Pohled z četných kamer zlin.cz. Tu a tam ve městech několik milimetrů, dokonce i centimetr až dva. Na horách zima, jak má být, nic víc a nic míň.

To ale neznamená, že sněžit nebude a že zima nežádá obezřetnost.

Poznal to o víkendu mladý muž na Pustevnách. Jeho klouzání na čerstvě zasněženém svahu mělo velmi nepříjemné následky na zdraví. Uklouzl a vážně si poranil koleno. Měl ovšem příslovečné štěstí v neštěstí.

Na Pustevnách totiž byla naprosto nebývalá koncentrace členů Horské služby. Ti tu měli nejen doškolovací předsezonní soustředění, ale také velkou oslavu 70. výročí činnosti této bohulibé organizace v Beskydech.

„Záchranáři Horské služby mladíka ošetřili a svezli ho kluzkým a strmým terénem ke zdravotníkům. Ti ho pak odvezli do péče lékařů v nemocnici v Novém Jičíně,“ komentoval jeden z prvních úrazů nové zimy zasahující horský záchranář Dušan Zajíc.

Z hřebenů hor letí k turistům varování. Sněhu bude přibývat, místy jsou cesty složitě průchozí a navíc bude klesat teplota až k minus 10 stupňům.

Zároveň ale platí, že dva týdny před vánočními svátky je nahoře na horách bílo, což třeba na Kohútce využily rodiny s dětmi k bobování.

„Docela paráda, sníh k zimě patří, nemyslím si, že bychom v něm měli hledat něco nepřirozeného a novináři informovat o tom, kolik nehod se přihodilo,“ glosoval třetí adventní neděli Josef Kocurek, který k destinaci v Javorníkách patří desítky let tak neodmyslitelně jako bílá nadílka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x