Přátelské setkání u příležitosti nedožitých 90. narozenin Františka Zusky

František Zuska ve své dílně. Foto: Kateřina Nosková
ZLÍN - Sobotní pozdní odpoledne na hradě Malenovice patřilo vzpomínce na Františka Zusku, významnou osobnost města Zlína, folkloristu, souborového zpěváka a tanečníka a významného tvůrce dekorativních ozdob a betlémů ze slámy.

Komorní vzpomínkovou akci uspořádalo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně spolu s Klubem H+Z Zlín u příležitosti mistrových nedožitých 90. narozenin.

Průvodním slovem na svého bývalého muzejního kolegu a zakládajícího člena Klubu H+Z zavzpomínal ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec, předseda Klubu H+Z Zlín Vojtěch Holík, muzejní kolegové Magdalena Preiningerová a Jana Koštuříková a za Mužáky ze Zlína Petr Novotný.

Slavnostní program vyvrcholil zasazením stromku mladé trnky v areálu hradu Malenovice, věnované památce Františka Zusky.

O zpříjemnění atmosféry se postaral vedle mužského pěveckého sdružení Mužáci ze Zlína a CM Paléska také Ivan Brada, poslední učeň a talentovaný pokračovatel Františka Zusky, který předváděním výroby dekorativních ozdob ze slámy nechal ve svých rukou znovu ožít jedinečné umění svého mistra.

Připomenout si tvorbu Františka Zusky můžete také díky komorní výstavě v Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, která představuje průřez jeho celoživotním dílem. Výstava je k vidění do 20. listopadu v 1. poschodí budovy 14 Baťova institutu.

Autor: Jana Koštuříková

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x