Prázdniny jsou tady. S nimi ale také zvýšené riziko úrazů a poranění

Foto: Uherskohradišťská nemocnice
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Dvouměsíční prázdniny jsou doslova za dveřmi. S obdobím letních radovánek a pohody, na které se všichni celý rok těšíme, se ale bohužel pojí také zvýšené riziko úrazů a poranění nejrůznějšího charakteru. Nejrizikovější kategorií jsou děti, na pozoru by se ovšem měli mít i dospělí.

Letní měsíce, a především prázdniny, jsou na úrazové ambulanci v Uherskohradišťské nemocnici každoročně spojené s nárůstem pacientů.

Co se týče spektra poranění, proti zimním měsícům jsou typické určité odlišnosti. Výrazně se zvyšuje počet „krvavých“ poranění – různé typy ran a oděrek, které jsou způsobeny menší ochranou kůže vrstvami oblečení,“ uvedl zástupce primáře Traumatologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice Pavel Kacr.

Nejčastějším poraněním skeletu jsou pak zlomeniny končetin, zejména zápěstí, předloktí, prstů na rukou i nohou a kotníků, související se zvýšenou volnočasovou sportovní aktivitou.

U dětí dominují pády z kola, koloběžek, skateboardů či poranění na trampolínách. U dospělých přibývá zranění při práci na různých zahradních strojích, pády z výšky při práci na zahradě či v okolí domu,“ pokračoval Kacr.

Zcela pochopitelně narůstají také počty zranění při nehodách na motocyklech. Další typicky letní poranění vznikají při vodních aktivitách, především při skocích do mělké vody.

Mezi hlavní příčiny většiny úrazů patří neopatrnost a přeceňování sil, a to jak u sportovních aktivit, tak i při pobytu u vody. „Statistiky potvrzují, že ke zraněním dochází častěji při únavě organismu, která vede ke zhoršení koordinace, ale i snížení předvídavosti možného vzniku úrazu. Rizikovým faktorem je i nedostatečný dozor nad dětmi při nebezpečných činnostech,“ upřesnila tisková mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

Podle odborníků platí, že nejlepší obranou před úrazy je především prevence. „Rádi bychom proto apelovali na důsledné používání ochranných pomůcek, jako jsou helmy, chrániče kolen a zápěstí. Mnoha zraněním lze také předejít například použitím kvalitních brýlí, vhodně zvolenou obuví při sportovních aktivitách a dostupnými ochrannými prostředky při pracovních činnostech,“ doplňuje zástupce primáře Kacr.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x