Před Gahurův prospekt přilétla unikátní lavička ve tvaru vlaštovky

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Originální lavička ve tvaru vlaštovky nebo SeniorHŘIŠTĚ určené k odpočinku a zlepšení kondice starších obyvatel. To jsou další dva vítězné návrhy z loňského ročníku projektu Tvoříme Zlín, které se nyní dočkaly realizace.

Projekt participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Zlín umožňuje realizaci drobných investičních projektů a oprav, které směřují ke zlepšení podoby veřejných prostranství „vnitřního Zlína“ a které navrhují samotní obyvatelé města.

Z loňských vítězných návrhů se nyní dočkalo realizace SeniorHŘIŠTĚ ve vnitrobloku Větrná na sídlišti Jižní Svahy, které je určené k odpočinku i zlepšení kondice starších obyvatel. „Celková cena SeniorHŘIŠTĚ s novými lavičkami a fitness prvky překonala částku milion korun, pořizovací náklady zvedla nutnost opravy přístupového chodníku, který na novinku navazuje,“ upřesnil tiskový mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

V prostoru Gahurova prospektu byla také umístěna první z několika laviček ve tvaru papírové šipky. Jejímu vzniku nakonec pomohla až úprava původního návrhu, který navrhoval stupňovitou konstrukci sezení pod Památníkem T. Bati.

„Pro splnění výzvou odhlasovaného požadavku, jak si zde sednout a vychutnat jedinečný výhled, bylo potřeba hledat jiná řešení. V horní části Gahurova prospektu jsou proto navrženy samostatné objekty laviček, jejichž forma a tvar vychází z bílých papírových vlaštovek, které nerušeně dosedly na trávník,“ uvedla náměstkyně primátora Jana Bazelová, která má projekt v kompetenci.

Lavičky ve tvaru papírové vlaštovky jsou unikátními objekty, které postupně doplní pouze prostor Gahurova prospektu, kde budou poetickým a zároveň funkčním mobiliářem. „První vlaštovka tohoto konceptu aktuálně dosedla po pravé straně pod Památníkem T. Bati a s následujícím jarem se dočkáme i příletu několika dalších,“ doplnila koordinátorka projektu Kateřina Jurášová.

Letošní šestý ročník projektu Tvoříme Zlín vstupuje právě nyní do další fáze. Už teď je jasné, že se zapíše do historie – veřejnost totiž zaslala rekordních 56 návrhů.

„Po představení návrhů v říjnovém a listopadovém čísle Magazínu Zlín bude následovat veřejné hlasování, které se uskuteční od pondělí 6. do neděle 26. listopadu prostřednictvím systému Mobilní rozhlas, ale možné bude také přímo v kancelářích místních částí na celém území Zlína nebo na internetové stránce www.tvorimezlin.cz,“ uvedla Jurášová s tím, že veřejnost se může s jednotlivými návrhy seznámit na webu nebo facebooku Tvoříme Zlín.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x