Představení můžeme s nadsázkou přirovnat k Roku na vsi, říká o současném maďarském dramatu Špína Patrik Lančarič

Foto: MDZ
ZLÍN – Už tuto sobotu 23. září zahájí Městské divadlo Zlín svou 78. sezonu. A to českou premiérou současného maďarského dramatu Špína dramatika a režiséra Bély Pintéra. Tvůrci se rozhodli hru převést do moravských reálií včetně masopustu, lidového divadla, hip hopu i moravského folkloru.

Premiéra nejen uvede na českých jevištích poprvé hru Špína, ale rovnou tím představí českému publiku současného maďarského dramatika a režiséra Bélu Pintéra. Toho měl tuzemský divák zatím možnost poznat pouze prostřednictvím scénických čtení v Praze.

„Autor se zde zamýšlí nad tím, kolik škody může napáchat frustrace jednotlivce či absence obyčejné lásky a pozornosti. Jak nebezpečné to může být pro celou společnost. Což považuji za velmi aktuální téma,“ říká o hře dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová. 

Hra vypráví příběh manželského páru, který se odstěhuje z města na venkov a k dokonalému štěstí mu chybí už jen dítě. Irena však ví, že nikdy neotěhotní. A tak se rozhodne pro adopci. Z dětského domova si ovšem nepřivede nemluvně, nýbrž dvě dospívající dívky: Růžu, přezdívanou Špína, a její kamarádku Anitu. Dvě dívky se ocitají ve zcela cizím prostředí. Tato okolnost je sice zdrojem nesčetných komických situací, ale současně klade zcela zásadní otázky: Jaké je to být nemilován? A jak nebezpečné mohou být předsudky a hluboko pod kůží zaryté stereotypy?

Režisér a umělecký šéf MDZ Patrik Lančarič společně se svým tvůrčím týmem přináší na zlínské jeviště velkolepou podívanou, krásné, plnokrevné divadlo. Hru se rozhodl přenést do českých, respektive moravských reálií, a tak diváci zažijí masopust, lidové divadlo, hip hop i moravský folklor.

„Na zlínské jeviště přinášíme představení, které bychom mohli s trochou nadsázky přirovnat k Roku na vsi, ale přenesenému do současnosti. Kromě toho hra dynamickým způsobem střídá komické i vážné situace a nezřídka je prolíná. Umělecký soubor je prací na této inscenaci skutečně nadšen. Věříme, že Špína zaujme naše diváky nejen svým neotřelým příběhem, ale taky svou výraznou výtvarnou složkou,“ uvedl Patrik Lančarič.

Jedním z autorů hudby je i Zdeněk Hrachový z kapely Fleret. Jedná se o vůbec první spolupráci MDZ a dvorní kapely Valašského království. Ten zhudebnil baladu Ilona Budínská, která je ústřední melodií inscenace Špína. 

„Jde o původní skladbu napsanou přímo pro zlínské divadlo. Diváci ji uslyší živě od divadelní kapely. Zazní i několik dalších známých skladeb Fleretu nebo jejich fragmentů. Na hudbě k inscenaci se výrazně podíleli také herci Štěpán Princ a Adam Kořán,“ doplňuje režisér Patrik Lančarič. O své první divadelní spolupráci Zdeněk Hrachový říká: „Kdysi za mlada jsem hrával ochotnické divadlo, hrál jsem i ve dvou filmech, ale hudbu jsem pro divadlo nikdy neskládal. Mám k divadlu blízký vztah, do divadla rád chodím. Ale co se týká muziky, je toto můj první divadelní počin.“

V hlavních rolích inscenace Špína se představí Marie Vojtěchová, Marek Příkazký a Milana Gorská. 

„Baví mě ten text, protože se tam mísí žánry. Vážné věci se řeší s humorem. A myslím si, že to takto funguje i v životě,“ přibližuje Marie Vojtěchová. Adoptivní dceru Růžu jí hraje nová posila zlínského divadla Milana Gorská, která velmi specifickou roli hodnotí následovně: „Na Růže mi přijde zajímavé, jak se vlastně hrozně snaží někoho milovat a být milována, ale protože je jiná a neumí komunikovat s lidmi, tak se jí to moc nedaří. A to je na ní tragické.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x