Předzámecký prostor ve „Valmezu“ v novém kabátě

Předzámecký prostor v novém kabátě. Foto: web Východní Moravy
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Město nechalo zkultivovat vstupní prostor před zámkem Kinských. Navrátila se do něj historická kočárová cesta.

I když je zámek Kinských ve vlastnictví Zlínského kraje a provozuje jej Muzeum regionu Valašsko, pozemky kolem něj včetně zámeckého parku patří Valašskému Meziříčí. „Jelikož muzeum aktuálně dokončuje rozsáhlou rekonstrukci zámku, dohodli jsme se, že přistoupíme k úpravě předzámeckého prostoru, který byl stavebními pracemi také zasažen. Výsledné řešení, které zpracoval místní RVAtelier, odkazuje na původní obloukovitou kočárovou cestu, která před zámkem vedla. Zároveň zohledňuje i připomínky odborníků z Národního památkového ústavu v Kroměříži,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

V rámci předzámecké plochy byl tak zachován dosavadní bezbariérový prostor, na který nově navazuje dvojice chodníků tvořených štěrkovým trávníkem. „Doplňují jej tvarované živé plůtky z tisů, záhony trvalek s příměsí cibulovin a parterový trávník. Před zámkem se nachází také šest nových laviček. Na základě smlouvy bude v horizontu tří let probíhat následná péče o vysazenou zeleň tak, aby se dosáhlo projektovaného výsledku,“ vysvětlil Tomáš Kunc z odboru komunálních služeb radnice.

Samotný zámek Kinských by pak měl své moderně zrekonstruované prostory otevřít veřejnosti v nejbližších týdnech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x