Přehlídka dechové hudby FEDO se letos ve Zlíně neuskuteční

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Mezinárodní festival velkých dechových orchestrů a folklorních souborů FEDO 2020 se letos neuskuteční. Po zvážení všech okolností dospěl k takovému rozhodnutí přípravný výbor festivalu, serveru Zlin.cz to řekla za zlínskou radnici Irena Orságová.

„I po vypuknutí pandemie koronaviru jsme byli přesvědčeni, že se festival třeba i s případným omezením podaří uskutečnit. Postupně ale docházelo z různých důvodů k odhlašování souborů. S bezpečností a dopravou měli problémy Indonésané, další soubory se cítily rizikovou skupinou a dokonce někteří členové francouzského souboru nemocí Covid onemocněli. Případná realizace by tak byla obtížná a výsledek by nemohl odpovídat doposud nastavené úrovni,“ vysvětlil rozhodnutí o zrušení festivalu předseda organizačního štábu Ivan Šoukal.

Vzhledem k jubilejnímu 20. ročníku měli pořadatelé snahu předvést pro diváky zajímavou podívanou. Kromě účasti několika tuzemských a všech zlínských dechových a folklorních souborů se organizátorům poprvé v historii podařilo zajistit atraktivní soubor trubačů a bubeníků Císařské gardy z Francie. Přijet měl i dechový orchestr ze švýcarského Möhlinu, několik výborných kapel z Maďarska, Slovenska a Bulharska a zmiňovaní exotičtí Indonésané.

Další ročník mezinárodního festivalu velkých dechových orchestrů a folklorních souborů FEDO ve Zlíně, konaný coby bienále, se za příznivých okolností uskuteční za dva roky.

„Věříme, že v dalším ročníku festivalu, který by se měl konat v roce 2022, připravíme zlínským divákům opět atraktivní zážitky,“ uzavřel Ivan Šoukal.

Na uspořádání zatím posledního 19. ročníku FEDO 2018 se podílel zejména Velký dechový orchestr města Zlína za významné podpory statutárního města Zlína. Festivalu se zúčastnilo 12 dechových orchestrů a 11 folklorních souborů. Na druhém pódiu se k těmto účinkujícím připojilo 9 hudebních skupin zlínských ZUŠ a swingový orchestr Avion Big Band. Do Zlína se před dvěma lety sjely soubory z osmi zemí Evropy a místem konání se kromě tradičních míst, jako je Zlín, Vizovice a  Fryšták, staly i Otrokovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x