Přes svůj účet přeposílala peníze od neznámého muže. Ten se vydával za vojáka a podváděl jiné ženy

Ilustrační foto (Thinkstockphotos.com), archiv zlin.cz
ZLÍN – Ženě ze Zlína hrozí jeden rok za mřížemi za to, že přes svůj účet přeposílala peníze neznámého muže. Ten jí slíbil společnou budoucnost. Místo toho se ale na sociálních sítích vydával za vojáka, který se nemůže dostat z válečné mise, a podváděl důvěřivé dámy.

Kriminální policie ze Zlína obvinila šestačtyřicetiletou ženu z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Podle pokynů neznámého muže si totiž založila online účet, na který jí chodily různé sumy peněz. Ty potom přeposílala na další účty nebo je vkládala do bitcoinmatu. O původu těchto peněz nevěděla vůbec nic. A jelikož neznalost zákona neomlouvá, hrozí jí teď jeden rok za mřížemi.

Žena ze Zlína se na sociální síti seznámila s mužem, který se vydával za architekta. Ten jí slíbil společnou budoucnost a jako důkaz důvěry požádal svou „milovanou“, aby si založila online účet. Na ten jí podle jeho slov měl posílat peníze od sponzorů a svou výplatu.

„Žena, aniž by se dál ptala na důvod nebo původ peněz, založila účet, na který jí přišlo několik plateb v rozmezí od 25 000 korun do 224 000 korun z českých bankovních účtů. Některé platby byly v korunách, jiné v eurech. Tyto peníze podle pokynů údajného architekta, kterého neznala, buďto dál přeposlala na jiné účty nebo vybrala a vložila do bitcoinmatu. Celkově přes její účet prošlo více než půl milionu korun,“ uvedla k případu mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Kriminalisté ale brzy původ peněz vypátrali. Pocházely totiž od dvou žen, které na sociálních sítích oslovil už zmíněný „architekt“. Ten se ale tentokrát vydával za vojáka, tedy přesněji za lékaře z válečné mise. Ženám sliboval vztah a setkání hned po tom, co se z mise vykoupí. Ty mu tak ochotně posílaly peníze, o které si řekl.

„Tyto peníze putovaly mimo jiné i na účet ženy ze Zlína. Ta jediná ovšem o svoje peníze nepřišla. Pouze poskytla svůj účet k nelegálnímu převodu peněz z trestné činnosti, aniž by to věděla nebo zjišťovala, čímž se sama dopustila trestného činu,“ říká Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x