Press cup, díl dvacátý šestý. Plno mladých, plno pamětníků

Foto: Soňa Ličková
ZLÍN - Bez favorita, zato s touhou všech osmi týmů po plném úspěchu. 26. ročník fotbalového Press cupu startuje ve zlínské Sportovní hale Datart tuto sobotu od půl deváté, vítěz bude znám kolem 15. hodiny.

Pořádající Syndikát novinářů Zlínského kraje si pozval ke spolupráci kolegy a kamarády z týmu Zlínského kraje.

„Mám jedno zásadní dilema, totiž zda přenechám kapitánskou pásku spoluhráči, hejtmanovi Zlínského kraje Radimu Holišovi. Uvidíme, jak to bude se zápisným, diskutovat se dá, pohár, který věnovalo vedení kraje pro nejlepší tým, je silným argumentem,“ licituje Mr. Nepostradatelný, Robert Heč z TV Prima.

Vždycky o rok omládnu, když se na přelomu zimy a jara hraje Press cup,“ říká ředitel jednoho z hlavních podporovatelů fotbalového zápolení Jiří Daron, ředitel společnosti Pragokoncert, který patří k dlouholetým účastníkům a na svých teniskách má kolem dvacítky zářezů coby aktivní hráč a výborný střelec. Nutno říci, že se pan ředitel může po covidové pauze těšit na omládnutí o dva roky, loni se Press cup nehrál.

Zkušený kameraman regionální televize TVS František Prachman vzpomíná na svoji trojnásobnou účast. „Jsem si jist, že jsme jednou vyhráli celkově a stejně tak se pyšním tím, že jsem také proměnil penaltu, když jsem byl sražen po slalomu přes celé hřiště,“ vzpomíná mistr obrazu.

„Já jsem v tuším desátém ročníku přišel o nervy, můj tým bránil mizerně a náš favorizovaný Emurfilm skončil až třetí. Ale na druhou stranu musím připomenout, že tehdy hrála spousta novinářských týmů s aktéry od kamer, počítačů a mikrofonů, to už dnes neplatí,“ vybavuje si další uherskohradišťský redaktor Vladimír Salčák, který patřil a patří k výborným brankářům.

Press cup 2022 je i možností setkání dobrých přátel narozených o cosi dříve, ale také výborných mladých fotbalistů z řad aktivních hasičů, policistů, starostů, rekreačních i závodních fotbalistů. Úroveň bývá vysoká, poprvé se hraje na začátku druhého čtvrtstoletí turnaje o Pohár hejtmana Zlínského kraje. To, že bude hejtman Radim Holiš přímo na hřišti, je pro pořadatele motivující, aby měl nejstarší turnaj svého druhu v regionu za rok zase svého mladšího následovníka.

„Pro nás je vždy ctí předávat ceny a tentokrát i pohár nejlepším, těšíme se jako vždy na dobrou atmosféru a skvělé fotbalové výkony v duchu fair play,“ zve předsedkyně zlínského Syndikátu novinářů Jana Bubeníková.

Shodou okolností jsem byl coby hráč u vůbec prvního ročníku Press cupu, tuším v roce 1996. Pokud mi čas dovolí, přijedu se mrknout i tentokrát,“ těší se i zkušený fotbalový trenér Bohumil Páník, toho času ve službách Karviné.

Jeho kolega Jan Somberg se přede dvěma lety podílel coby hráč na prvenství zlínských novinářů, kteří tak obhajují titul.

Černým koněm turnaje bude určitě mužstvo Starostů. „Máme tým složený ze starostů tří krajů, možná nemáme ani tak vysoké ambice jako věkový průměr, ale zkušenost je naší velkou devízou,“ těší se na setkání s míčem i přáteli kapitán Josef Hutěčka, starosta Březnice, s tím, že stoprocentně nastoupí i jeden z velezkušených Bohumil Škarpich, první muž Rusavy, který před pár lety překročil šedesátku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x