Přesuny pacientů a nemocní zaměstnanci. V Uherskohradišťské nemocnici mají plné ruce práce

Koronavirus nabírá na síle také na Uherskohradišťsku. Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Epidemiologická situace se v České republice den ode dne zhoršuje. Narůstající počet nově nakažených pociťuje i Uherskohradišťská nemocnice, ve které rapidně narůstají čísla hospitalizovaných pacientů s koronavirem.

Počty covidových pacientů v Uherskohradišťské nemocnici skokově narůstají. Jen za víkend se zvýšily téměř dvojnásobně. Každý den bylo v nemocnici nově přijato deset hospitalizovaných. V současné době v ní leží více než šest desítek nakažených. Osm z nich je na intenzivní péči, pět na plicní ventilaci. Čísla se výrazně zhoršují každý den, máme plné ruce práce. Opět začínáme dělat přesuny pacientů z jednotlivých oddělení, abychom zajistili lůžka pro covidové pacienty,” uvedl ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Na strop kapacit už naráží infekční oddělení, které čítá 44 lůžek. Plánované operace prozatím stále probíhají a nemocnice se je snaží udržet. Jak dlouho to ještě bude možné, je ale otázkou. S plnící se intenzivní péčí by pacient s případnými pooperačními komplikacemi neměl být kam umístěn.

Další věc, která není vůbec růžová, je, že máme v současnosti 140 pracovních neschopností, z toho asi 40 u zdravotních sester a kolem 38 u sanitářů, což je poměrně velké číslo. Nemůžu ale říct, že jsou to jen covidoví pacienti, těch máme jenom asi 14,” upřesnil Sládek.

Souběžně s epidemií koronaviru jede velmi silná vlna respiračních onemocnění, se kterými se léčí většina chybějících zaměstnanců. V nemocnici leží jak neočkovaní, tak očkovaní pacienti. S těžkými stavy se potýkají ale hlavně lidé bez očkování.

Chtěl bych na všechny apelovat, aby šli k očkování. Ti, kteří mají dvě očkování, ať jdou na třetí. Jednoznačně se ukazuje, že pacienti, kteří mají plnohodnotné očkování, mají lehčí průběh a nedostávají se na intenzivní lůžka,” dodal Petr Sládek.

Pokud se zdravotní systém opět zahltí, odnesou to pacienti se standardními nemocemi, kterým se opět protáhne čekací doba na plánovanou a potřebnou operaci. V boji s pandemií je kromě očkování klíčové i respektování platných opatření, ke kterému nemocnice také vyzývá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x