Při návštěvě Štěrkoviště dodržujte pravidla a preferujte dopravu MHD

Foto: televize TVS
OTROKOVICE – Rekordní červencové teploty lákají obyvatele Zlínského kraje v hojném počtu na koupaliště, která nabízejí tolik potřebné osvěžení. Velice vyhledávané je například otrokovické Štěrkoviště. Jeho provozovatelé však návštěvníky upozorňují, aby dbali na dodržování pravidel v areálu i správné parkování.

Provozní doba na Štěrkovišti je od 9:00 do 17:30 hodin. Návštěvníci i mimo tuto dobu mohou bezúplatně užívat sociální zařízení, převlékárny, sprchy, zrekonstruované pláže, mola, hřiště pro děti, plážový volejbal, streetball, hrací stoly na ping-pong i služby nového občerstvení.

Pamatovat by ale měli na to, že ve dnech výběru vstupného je v areálu zakázána jízda na kole, koloběžce a na in-line bruslích v době od 9.00 do 19.00 hodin,“ uvedla tisková mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová s tím, že pravidla jsou stanovena také pro plavidla na vodní ploše, kde by nemělo být více než 25 ks plavidel, konkrétně 5 šlapadel a 20 paddleboardů.

Z důvodu bezpečnosti všech uživatelů vodní nádrže musí plavidla při plavbě dodržovat minimální vzdálenost 20 metrů od břehu, mimo mola pak není možné přistávat na jižním a východním břehu určenému primárně k rybolovu. V případech, kdy plavidlo míjí koupajícího, musí jej obeplout ve vzdálenosti nejméně 3 metry. Vhodné je také koupajícího upozornit hlasitým voláním, že se plavidlo přibližuje,“ upozornil Tomáš Morys, jednatel společnosti TEHOS, která je správcem Rekreační oblasti Štěrkoviště.

Vzhledem k poloze ohraničené jinými stavbami má celý areál omezené kapacity parkování. Nejlepší variantou pro návštěvu je proto využití městské hromadné dopravy.

Zastávka je v bezprostřední blízkosti vodní plochy a linky dopravní společnosti sem zajíždí v pravidelných, krátkých intervalech. Dobrou volbou je také doprava po na kole díky cyklostezce vedoucí až na Štěrkáč,“ zmínila Vaculová.

Pro parkování vozidel byla v letošním roce zpevněna plocha podél příjezdové cesty k táborové základně DDM Sluníčko, kde je možné zastavit. V rámci další etapy revitalizace areálu počítá otrokovická radnice v těchto místech s vybudováním parkoviště.

Další místa už do lokality umístit nejde. Je ale možné využívat parkoviště u zastávky MHD a také u sportovní haly vždy, když jsou zdvižené závory. To je signál, že v hale neprobíhá jiná akce a kapacita je volná. V docházkové vzdálenosti je i velké parkoviště u atletického stadionu,“ vyjmenovala nejbližší plochy s větší kapacitou starostka Otrokovic Hana Večerková.

Areál je oblíbeným cílem nejen obyvatel města, ale i návštěvníků ze širokého okolí, což dokazují také statistiky návštěvnosti. Ta se oproti loňsku zvedla několikanásobně. „Zatímco před rokem navštívilo Štěrkoviště za prvních deset dnů prázdnin 3 472 lidí, za stejné období to bylo letos 9 053 osob. I z těchto čísel je zřejmé, že parkovací kapacity nemohou být zcela uspokojeny a je třeba přemýšlet o jiných alternativních způsobech dopravy,“ zdůraznila Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x