Při stavbě parkoviště objevili pracovníci pohřebiště z 5. století

foto: společnost Nestlé
HOLEŠOV – Holešovská továrna Sfinx, která minulý rok oslavila své 160. výročí, si prochází velkou modernizací a rozšířením. Součástí je taky stavba parkoviště na protější straně silnice. Když se ale dělníci dali do práce, objevili něco, na co nejspíš ještě nikdy během svých prací nenarazili. Objevili totiž pohřebiště z 5. století našeho letopočtu.

Holešovská továrna na cukrovinky Sfinx si prochází velkou modernizací a rozšířením. Součástí je taky budování nového parkoviště na protější straně silnice. Práce na něm se ale musely do konce července pozastavit. Dělníci totiž našli archeologické vykopávky s ojedinělými nálezy z 5. století našeho letopočtu.

K tomuto unikátnímu nálezu se blíž vyjádřil archeolog Miroslav Popelka, který je v Holešově známou osobností hlavně díky svým přednáškám o historii. Ve zdejším okolí je tak známý jako „popularizátor“ tohoto odvětví vědy, samozřejmě v dobrém slova smyslu.

 „Pohřebiště, tvořené nejméně dvanácti hroby, je na základě nálezů několika skleněných nádob datováno do průběhu 5. století našeho letopočtu, což v archeologické terminologii odpovídá etapě označované jako doba stěhování národů. Toto turbulentní a dynamické období našich dějin je charakterizováno neorganizovanými přesuny velkého množství etnik napříč celou Evropou, nevyjímaje ani oblasti římské říše, která se nejprve pod tíhou opakovaných ataků a vnitřních krizí rozpadá na dvě části – západořímskou a východořímskou – a později její západní část trvale zaniká, zatímco z východní části se vyvíjí říše Byzantská,“ uvádí Popelka.

Místo bylo hned po nálezu ohraničeno a určeno k důkladnému prozkoumání ve spolupráci vedení společnosti s archeology.

„Výzkum byl ukončen ke konci července a následně mohla stavba dále pokračovat. Archeologové jsou na místě stále přítomní v podobě odborného dohledu, kdyby došlo k dalšímu nálezu,“ říká Tereza Skrbková, tisková mluvčí společnosti Nestlé Česko, pod kterou Sfinx spadá.

Podle archeologa Popelky čeká nashromážděný materiál analýza. Nalezené předměty si potom projdou restaurováním a konzervací.

„Jde o unikátní funerální památku, díky které bude Holešov opakovaně zmiňován v odborné literatuře jako nejvýchodněji položené pohřebiště 5. století prozkoumané na našem území a současně jediné pohřebiště tohoto typu na Zlínsku, potažmo celé východní Moravě,“ doplňuje Popelka.