Připoutejte se, prosím! Budeme „bourat“ a půjdeme přes střechu

Foto: zlin.cz
OTROKOVICE - Nejen souboj o vteřiny, testy znalostí a třeba výměna poškozeného kola na sanitkách. Což byly úkoly pro přímé účastníky, tedy soutěžící premiérového Mistrovství republiky řidičů vozů Zdravotnické záchranné služby z celé republiky. Ale také neobyčejný zážitek v otočném simulátoru nehod, kdy se vám během pár vteřin dostane auto na střechu. Možnost vyzkoušet pro širokou veřejnost. I to patřilo do náplně velmi zajímavé akce.

Pohodlně si sedněte, důkladně se připoutejte, uvolněte se, bude to neobvyklý zážitek,“ upozorňuje ještě předtím, než spustí speciálně zařízený vůz do polohy, kterou zažívají řidiči během chvil děsu poté, co vyletí ze silnice, Oldřich Dvořák. Ten připravuje pod hlavičkou Autoklubu ČR pro zájemce věru neobyčejný zážitek. Nevíte, co přesně čekat.

Když zkontroluje, že je dvoučlenná posádka opravdu správně připoutána, spustí „pekelný stroj“.

Během pár vteřin jste jakoby mimo vlastní kůži. Dosud nepoznaný pocit. Vůbec ne příjemný. Působí odstředivá síla. Kolem hlavy vám létají naštěstí jen lehoučké předměty. A vy si uvědomíte, jak nepříjemné musí být, když se vozidlo převrátí na bok, na střechu a pak zase třeba zpět na kola,. Anebo uvízne v nepřirozené poloze na silnici nebo mimo ní na poli.

V tomto případě opravdu dokonalé simulace se ozývá stejně statečná, ale i stejně těžce zkoušená kolegyně na pozici spolujezdce. Když vás Olda s kolegou vrátí do původní polohy, následuje po třech obrátkách zase cesta na druhou stranu. To už zavíráte oči a křečovitě se držíte jediné opory, jíž je pevný volant. Pak se simulátor definitivně zastaví a vy máte nádherný pocit, když se odpoutáte a s pocitem hrdiny vstoupíte na pevnou zem.

„Samozřejmě, že simulátor je určen primárně pro členy jednotek integrovaného záchranného systému. Ale tady v Otrokovicích jsme dali příležitost takříkajíc obyčejným řidičům. Celé by to mělo působit jako určité varování a prevence. Třeba proto, abychom jezdili co nejbezpečněji a nepřeháněli rychlost. Ale dbali i na další důležité věci. Důkladné připoutání je v běžném provozu základ. A ještě něco je velmi důležité. Během karambolu a nekontrolované jízdy se vám v autě přímo rozletí předměty, které by normálně měly být v zavazadlovém prostoru. Velmi vážná zranění hlavy může způsobit třeba notebook, plná petláhev i další na první pohled neškodné předměty,“ vysvětluje Oldřich Dvořák, když zve na jízdu další zájemce.

Mimochodem, jak je vidět na fotografiích, do podobných, ale bohužel zcela reálných situací, se řidiči v kraji dostávají velmi často. Jen ve Vlčnově a jeho těsném okolí během čtrnácti dnů hned třikrát…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x