Projekt „Příběhy našich sousedů“ pokračuje i letos

Žáci ze Zlína shromažďují příběhy pamětníků, kteří byli oběťmi totalitních režimů 20. století. foto: https://www.pribehynasichsousedu.cz
ZLÍN - Zlínští žáci připomínají příběhy pamětníků i tento rok. Projekt neziskové organizace Post Bellum čítá už skoro 1 800 životních příběhů lidí z našeho okolí.

Projekt neziskové organizace Post Bellum pokračuje. V pondělí 28. 6. 2021 se od 16.00 hodin na zámku ve Zlíně uskuteční prezentace příběhů, které v letošním roce zpracovali zdejší žáci. I když se projekt potýkal s celosvětovou pandemií, podařilo se zaznamenat osm nových a zajímavých příběhů, které si v rozhlasové formě můžete už nyní poslechnout na webových stránkách Post Bellum.

„Chválím všechny zapojené žáky, prokázali skutečně velké nasazení,“ hodnotí současný běh Příběhů našich sousedů ve Zlíně městský koordinátor projektu Martin Pášma, a dodává: „Oproti předchozím letům byli ve značné nevýhodě. Museli pracovat rychleji na výrazně kratší časové ploše. Oceňuji nejen přístup dětí, ale také škálu oslovených pamětníků.“ Skupinkám žáků se podařilo během činnosti vypátrat, natočit a popsat příběhy pamětníků nacistických perzekucí, druhého odboje, komunistické zvůle, obětí okupace roku 1968 i občanských aktivistů z konce 80. let. “Děti byly při konfrontovány se skutečně silnými a mnohdy bolestnými zážitky pamětníků a zpracovali je opravdu velmi zodpovědně,“ zdůraznil Pášma.

Nezisková společnost Post Bellum se projektem Příběhy našich sousedů snaží systematicky budovat paměť národa a vzpomínky pamětníků – obětí všech totalitních režimů 20. století. Natočeno bylo již skoro 1 800 příběhů pamětníků na téměř 150 místech České republiky.

Více informací o projektu najdete na https://www.pribehynasichsousedu.cz/zlin/zlin-2020-2021/

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x