Provoz v krajském asistenčním centru se uklidnil, denně ho využije kolem 150 uprchlíků

Foto: Jiří Balát
ZLÍN – Od začátku svého působení odbavilo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině sídlící v areálu Baťovy nemocnice už více než 5 500 lidí. V posledních dnech je provoz klidnější.

Celkem 5 581 lidí prošlo od 3. do 20. března krajským asistenčním centrem. Zatímco v prvních dnech provozu fungovalo centrum na hranici své kapacity, která představuje 400 lidí denně, nyní je zde už provoz klidnější, denně je odbaveno cca 150–200 lidí.

Příchozí si zde mohou vyřídit povinnou registraci, pobytové povolení nebo zdravotní pojištění. Pracovníci centra zájemcům pomáhají i s ubytováním, které bylo zatím zajištěno 239 lidem.

Pro uprchlíky čekající na odbavení v centru bylo na základě rozhodnutí Krizového štábu města Zlína připraveno nouzového ubytování v uzavřeném areálu Základní školy Kvítková. Jedná se o ubytování na dobu 24, max. 48 hodin.

Jsme rádi, že se podařilo zajistit toto nouzové ubytování, díky kterému nemusejí lidé přes noc čekat na odbavení v asistenčním centru, ale mohou strávit noc v komfortnějším prostředí,“ řekl tajemník Krizového štábu Zlínského kraje Robert Pekaj.

Kapacita objektu je 40 osob. Jeho součástí je i dětský koutek, kuchyňka, sociální zázemí či sprchy. Zajištěny jsou teplé nápoje a jídla, stejně jako balená jídla a trvanlivé potraviny. Dopravu z krajského asistenčního centra a zpět zajišťují hasiči.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x