Prudký vzestup hladin toků neustává, Luhačovický potok je už v třetím stupni povodňové aktivity

Foto: Povodí Moravy
ZLÍNSKÝ KRAJ - Mnoho toků ve Zlínském kraji je zasaženo vydatným deštěm a hladina řek a potoků prudce stoupá. Luhačovický potok už dosáhl třetího stupně povodňové aktivity (SPA), serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vlivem srážek dochází k nárůstům průtoků na vodních tocích. Aktuálně je třetí SPA ve Zlínském kraji na jednom místě (Luhačovický potok v luhačovické místní části Polichno). 2. SPA evidují vodohospodáři na řece Bečvě, Bystřičce, Rožnovské Bečvě, vodní nádrži Stanovnice, na Luhačovickém potoku, na Dřevnici, Moravě i Olšavě.

„K rozlivům dochází převážně mimo zastavěná území, voda se dostává do zátopových území. Během dnešního dne ale došlo k zatopení komunikace mezi Vsetínem a Valašským Meziříčí. V povodí Bečvy dochází k čerpání vody ze sklepů a odstraňování spadlých stromů,“ upřesnil Chmelař.

Během poledne docházelo ve východní části našeho území ke slábnutí srážkové činnosti, která však během odpoledne postupně opět sílila. Zesílení srážek oddálilo kulminace některých vodních toků (Vsetínská a Rožnovská Bečva, Dřevnice, Olšava). Jejich kulminace se tak očekává během dnešního večera v závislosti na ustávání srážek.

Na místech, kde jsou vodní nádrže, došlo k zachycení povodňových průtoků v nádržích. Nádrže se v současnosti plní. Manipulace jsou řízené tak, aby nedocházelo k souběhu povodňových průtoků na přítocích. Průchod povodní zmírňuje VD Bystřička v povodí Bečvy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x