Prvňáčci si mohou vyřídit bezplatnou registraci do knihovny

Ilustrační foto (Foto: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně)
ZLÍN - Až do 10. října mohou rodiče zdarma zaregistrovat své prvňáčky do Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně v rámci kampaně Vesele do školy, vesele do knihovny. Již tradiční akci knihovna realizuje od roku 2017 na podporu dětského čtenářství, serveru Zlin.cz to oznámila projektová manažerka knihovny Gabriela Winklerová.

„Význam čtení pro duševní vývoj dítěte je z psychologického pohledu nenahraditelný. Čtení rozvíjí jazyk, slovní zásobu. Čtením se trénuje paměť, pozornost, rozvíjí se fantazie. Děti, kterým se od útlého věku čte, a které později čtou samy, prospívají lépe ve škole, dobře se učí jazyku, dokáží se lépe vyjadřovat v mluveném i psaném projevu. Lépe se jim rozvíjí logické
i abstraktní myšlení a mají větší přehled o světě kolem sebe,“ vysvětlila vedoucí dětského oddělení Jana Hoferková.

A kde lépe budovat vztah ke knížkám než v knihovně! Knihovna je místemplným příběhů, vědomostí a hlavně knihovnic a knihovníků, kteří dětem i rodičům rádi poradí, jak se v dnešní složité době přemíry informací a relativizace pravdy zorientovat, kde hledat jaká fakta nebo příběhy. Návštěvy knihovny dětem rozšíří obzory, nabídnou smysluplné trávení volného času, naučí je odpovědnosti.

„Abychom rodičům a jejich dětem pomohli vztah ke knížkám budovat, nabízíme všem prvňáčkům roční registraci do knihovny zdarma. Nabídku lze využít do 10. října v ústřední knihovně (budova 15, 14|15 Baťův institut)
a ve všech našich pobočkách,“ upřesnila Winklerová.

Pro dětské čtenáře nabízí knihovna velký výběr kvalitních knih, časopisů a audioknih, tzv. první čtení – literaturu pro začínající čtenáře nebo didaktické pomůcky. Velmi oblíbené jsou předčtenářské a logopedické kufříky a stolní hry. Na dětský průkaz je možné zapůjčit také odbornou literaturu pro rodiče (výchova v rodině, děti se specifickými potřebami čtení aj.).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x