První muž Vesnice roku 2022 Jiljí Kubrický: radost a pak zase práce

Zleva František Hajdůch, Jiljí Kubrický, Radim Holiš. Foto: Jiří Balát
ZAŠOVÁ - Od starosty Dolního Němčí Františka Hajdůcha a hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše přebíral ocenění Vesnice roku 2022 Zlínského kraje v přízemí zlínského mrakodrapu napřed s určitou měrou trémy, možná lépe řečeno napětí. Pak už si úspěch užíval v uvolněné atmosféře v radosti a naplno. Starosta Zašové na Vsetínsku Jiljí Kubrický dával najevo spokojenost. Mimochodem v celém Česku má podobně libozvučné křestní jméno pouhých 150 mužů.

Ocenění získala více než třítisícová obec díky mnoha věcem, velká vesnice se hodně „hýbe“ dopředu.

Cenu vám předával starosta podobně oceněného Dolního Němčí František Hajdůch, což je od vás z Valašska na Slovácko poněkud z ruky. Znáte jím vedenou podobně velkou vesnici?

No rozhodně to pro mne není španělská vesnice, jak se říká, třebaže bydlím opravdu v jiném regionu. Ale mé předešlé zaměstnání mne tam docela paradoxně zavedlo už před časem, určitě jsem tam montoval okna a musím říci, že se mi tam moc líbilo.

Tamnímu panu starostovi zase u vás, coby předsedovi hodnotitelské komise, se mu pozdával třeba stejně jako hejtmanovi váš kulturní dům.

Tak to se panu kolegovi nedivím, to je fakt chlouba naší vesnice, třeba větším sousedům v Rožnově dosud chybí. Tak se u nás vídáváme na nejrůznějších společenských akcích i s nimi a říkám, že rádi.

Když se mrknu na náves ve vaší Zašové, pak vidím jeden z důvodů úspěchů právě tam, souhlasíte?

Bez výhrad. A říkám, že tohle je do značné míry dílem a úspěchem předešlé paní starostky. A těch, kdo jí pomáhali.

Copak vás čeká kromě celostátního kola soutěže o Vesnici roku dál, pracovně?

Stěžejní věcí bude pro nové nebo staronové vedení Zašové revitalizace bývalého klášterního areálu.

Copak tam bude, až bude?

V novém, revitalizovaném objektu bychom chtěli mít mimo jiné muzeum, multifukční sály a také prostor pro ubytování těch, kteří by rádi poznávali krásy našeho kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x