První nápor léta: každé osvěžení vítáno

Kdo mohl, zamířil do vody. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Pětiletá dívenka na fotografii se jmenuje Stela, bydlí v Provodově a miluje své rodiče. To platí obecně, ale kdyby mohla ten cit násobit, pak tak učiní. To proto, že jí a bráškovi nedávno koupili nový bazén na zahradě rodinného domu.

„Občas máme s manželem značný problém, jak dostat děti třeba k večeři, kdyby to šlo, tak ve vodě snad přespí,“ směje se s nadsázkou maminka Katka.

Ta má v roli osvěžovačky pořád co dělat. „No to tedy ano, kolem bazénu běhá dvouletá fenka Jenny a nepohrdne sprchou ze zahradní konve,“ praví paní Kateřina v pořádném parnu, které zřejmě vyvrcholí koncem horkého víkendu a začátkem nového týdne. Pak už se čeká mírné ochlazení.

Ve Zlíně je u vody rušno v Zimních lázních, na Panoramě, v Loukách i v nedalekém Kostelci. „Dala jsem si test dvou posledně jmenovaných. Někde je to o větší vybavenosti, jinde zase o klidu, není od věci vyzkoušet více možností,“ tvrdí paní Barbora.

Osvěžení hledají lidé, kde to jen jde. Nabitý program a plno práce mají zmrzlináři. A neplatí to jen v pracovních dnech. „Zmrzlinu umíme dělat v padesáti druzích, ovocné a smetanové, to je základ. Musíme být trendy, teď třeba chystám kofilovou. V sobotu i v neděli začínám s výrobou ve čtyři ráno, lidé jsou teď po zmrzlině přímo hladoví,“ vypráví obdivuhodný mistr oboru pan Milan.

Lékaři mají pro všechny jako vždy v podobných situacích poučení i trochu varování.

„Největší hloupost je pít tvrdý alkohol a pivo na ostrém slunci. Naopak, když teploty kulminují, je dobré pít slazený čaj, mít přikrývku hlavy a průběžně se svlažovat ve vodě, když ne na koupališti, pak klidně doma v bazénu nebo pod sprchou,“ vyjmenovává rozumné kroky jeden z nich, Lubomír.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x