První očkování bez registrace. Dvě Hany a jedna Alice v akci

Hana Malovaná. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Devadesát zájemců o vakcínu proti covidu-19 bez registrace obsloužili první den v největším krajském očkovacím centru ve Zlíně. Dalších třicet jich ve středu dorazilo do Uherského Hradiště, sedmnáct do Luhačovic. Ve zlínské PSG Aréně si tentokrát, a ne poprvé, vzaly hlavní slovo ženy.

Když zaklepete na dveře provizorní kanceláře, jste v hájemství hlavní koordinátorky celého dění Hany Malované. Ta se k téhle práci dostala docela náhodou. „V lednu jsem nastoupila na administrativní post do Baťovy nemocnice, pan primář mne přidělil sem a už to beru jako své dominantní pracoviště. Práce je tu hodně, což o to, ale je moc zajímavá. Pomáháme třeba cizincům. Támhle stojí mladá paní, je Mexičanka, určitě jí ohledně očkování a registrace vyhovíme. Byli tu Švédi, lidé z Mongolska, jiní měli aplikovánu první dávku v USA, tady je doočkujeme. Národností mnoho, problémy řešíme, od toho tu jsme,“ vypráví energická dáma.

K očkování bez registrace a jednou kompletní dávkou dorazil Pavel z Topolné. „Nějak nebyl čas, tuhle možnost jsem zaslechl v rádiu, tak jsem tady,“ povídá a zasedá na pár slov k paní doktorce.

Hana Tkadlecová je odbornice na slovo vzatá, v boxu je víceméně pravidelně ve středu a připadla jí tudíž směna právě u těch, kteří premiérově míří na očkování bez předchozí registrace.

„S každým probereme, jaká vakcína je pro ně vhodná, třeba podle věku nebo i zdravotního stavu. Mám za sebou už bohatou zkušenost, u očkování jsem od začátku, myslím, že poradíme opravdu odborně a lidé si prostě mohou vybrat,“ říká paní Hana s tím, že se už stejně jako další zdejší ženy těší na zaslouženou dovolenou.

Všechny zpravidla mladé informátory od vstupu do centra až po vydávání certifikátů má na starost Alice Vítková. „Na jedné směně máme devět lidí, ráda říkám, že s nimi nejsou v nejmenším problémy, lidé, kteří sem přicházejí, a jsou jich tisíce a tisíce, by to hned poznali.“

Zatímco ve Zlíně opravdu vládnou ženy, u sousedů v Luhačovicích má hlavní slovo muž, osvědčený lékař David Rumpík. „Sláva ženám, které Zlínu vládnou, my se ale také máme čím chlubit. Měli jsme tu dnes mimo jiné devadesátiletou zájemkyni o očkování a chodí k nám samozřejmě i klienti luhačovických lázní. Jeden pán to řekl hezky, prý si místo covidu přiveze z Luhačovic osvědčení o očkování, s čímž nepočítal, a je prý moc rád.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x