Půl milionu za šváby a plísně. Společnost působící ve Zlínském kraji dostala od Krajské veterinární správy rekordní pokutu

Uhynulý hmyz. Foto: Krajská veterinární správa
ZLÍNSKÝ KRAJ - Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj uložila dosud nejvyšší pokutu kontrolovanému subjektu v letošním roce. Pokutu ve výši 500 000 korun dostala společnost Masoprodej za vážné závady v několika provozovnách ve Zlínském kraji. Mezi nejzávažnější přestupky patřilo hrubé dlouhodobé zanedbání hygienických postupů a výskyt švábů v prodejně.

Veterinární inspektoři u provozovatele v období od loňského září do prosince postupně ve čtyřech provozovnách zjistili devět různých přestupků.

Nejzávažnější závadou byl výskyt různých vývojových stádií hmyzu z řádu švábi v prodejně. V prodejně byl v důsledku dlouhodobého zanedbávání hygieny také velký nepořádek a vyskytovaly se zde plísně,“ upřesnil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Na základě tohoto zjištění zakázala Krajská veterinární správa provozovateli uvádění potravin na trh až do doby odstranění závad. „Sám provozovatel však následně přistoupil k definitivnímu uzavření prodejny,“ pokračoval Vorlíček.

Závady byly poté zjištěny i v dalších provozech patřících společnosti Masoprodej, která má sídlo v Horní Lidči. „Jednalo se o hrubé porušení hygieny, sledovatelnosti a značení potravin, či uvádění prošlých nebo kazících se potravin na trh,“ dodal Petr Vorlíček s tím, že provozovateli byla ve spojeném řízení uložena pokuta ve výši 500 000 Kč, která je od 28. června pravomocná.

Jsem přesvědčen, že státní veterinární dozor v tomto případě velice dobře zafungoval a zejména výškou uložené pokuty odradil provozovatele od dalšího protiprávního jednání,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj Michal Kamarád.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x