Quo vadis, aneb kam kráčíš, covide?

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKO - Ne, ne a ne přestat. Počty denně nakažených ve Zlínském kraji dosáhly v týdnu dříve nemyslitelných hodnot přes 3300. Covid, lépe řečeno koronavirus ve své omikronové podobě, si opravdu dělá, co chce. Dopad to má úplně všude, kde si vzpomenete. Pravda je, že jsou jeho formy projevu skutečně podstatně méně závažné, než tomu bylo v předešlých bůhvíkolika vlnách.

Pozitivní testy se už podle očekávání objevily mimo jiné v jádru dění, tedy mezi zaměstnanci Krajské hygienické stanice ve Zlíně. Tohle pracoviště bylo do března roku 2019 sice respektováno vzhledem ke své specifičnosti a odbornosti, rozhodně ale nebylo ani zdaleka takovým centrem pozornosti jako od té doby až dodnes.

„Momentálně máme mimo pracovní proces únosný počet lidí, pohybuje se zatím v jednotkách procent, celkem v plném stavu je nás 125,“ informuje ředitelka KHS Zlín Eva Sedláčková. Podle jejích slov pořád platí i při kumulativním nárůstu infekcí to, že je dobré vyhýbat se větším skupinám lidí, dodržovat odstupy, stejně důležité je užívání respirátorů a desinfekce, platí, že nejlepší ochranou před vážnými projevy nemoci je očkování včetně posilující třetí dávky.

V tomto týdnu výrazně přibylo odhalených případů nákazy ve školách včetně základních.

„U nás máme momentálně mimo školu z koronavirových důvodů asi třetinu žáků, ze 36 učitelů je doma 8 z nich, nemáme ale momentálně zavřenu ani jednu třídu,“ popisuje situaci zástupce ředitele ZŠ Křiby ve Zlíně Pavel Růžička.

Z 1600 zaměstnanců Uherskohradišťské nemocnice nechodí v těchto dnech do práce 181.

„To je poslední aktuální číslo, chybějí nám především zdravotní sestry, ale mimo jiné i uklízečky, nahrazovat kohokoliv není snadné, zatím ale jedeme v normálním provozu,“ sdělila Zlin.cz mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji je Continental Barum v Otrokovicích. Tady zatím nezaznamenali žádný výpadek ve výrobě, ale situace není úplně jednoduchá.

Z 5200 zaměstnanců, kteří pocházejí testy na pracovištích, máme nyní v karanténách a izolacích 420 z nich,“ konstatovala mluvčí společnosti Regina Feiferlíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x