Račte se posadit. Provodov má unikátní lavičku Jože Plečnika

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Zvláštní magické kouzlo má prý provodovské poutní místo na Malenisku. Poutní kostel znají místní i početní návštěvníci z řad poutníků a turistů dlouhá léta. Už méně se ví, že tu tři roky roste lípa česko-slovinského přátelství a že se tu teď nově můžete posadit na lavičku velikána slovinské architektury a urbanismu Jože Plečnika. Muže, jehož podpis je dobře znát třeba na Pražském hradě.

Místní lidé kolem Marie Zvoníčkové, Jana Slováka, Marka Prachaře, Jana a Radka Talašových dali ruce a hlavy dohromady a své poutní místo takto zajímavě ozvláštnili.

Což ocenila i přítomná velvyslankyně Slovinské republiky Tanja Strniša, stejně jako hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Jde o krásný důkaz přátelství obou národů,“ shodli se.

„Moje poslední dovolená byla ve Slovinsku,“ potěšil paní velvyslankyni hejtman. „Těším se, že se tu nevidíme naposledy, za kopcem máme krásné Luhačovice s léčivými prameny, o kousek dál jiné ve Vizovicích, silnější,“ pravil první muž kraje.

Zatímco v Česku je už 61 lip přátelství dvou velmi blízkých národů, spojení s Plečnikovou lavičkou je naprosto unikátní.

Pozoruhodné nebylo jen vlastní přátelské setkání lidí velmi dobré vůle, ale třeba i to, že místní dámský pěvecký sbor dokonale nacvičil hymny obou zemí. A že lavičce požehnal zdejší duchovní správce Pavel Martinka.

„Dík patří opravdu mnoha místním lidem, ruku k dílu přiložila spousta z nich, všem patří můj respekt,“ loučila se s pozváním Marie Zvoníčková, jejíž podpis je tu snad nejzřetelnější.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x