Rada Zlínského kraje si posvítila na smlouvy, které měl v gesci Petr Gazdík. Důvodem je kauza Dozimetr

Petr Gazdík. Foto: Starostové a nezávislí
ZLÍN – V souvislosti s medializovanou kauzou Dozimetr nechala Rada Zlínského kraje provést interní audit, který měl prověřit smlouvy uzavřené Zlínským krajem nebo jeho organizacemi za působení Petra Gazdíka na hejtmanství. Konkrétně se jedná o období od 2. listopadu 2016 do 10. listopadu 2020.

Kauza Dozimetr propukla letos v červnu v souvislosti s vyšetřováním korupce na Magistrátu hlavního města Prahy a zejména pak s hospodařením pražského dopravního podniku. Po hromadném zátahu na desítkách různých míst policie zatkla jedenáct ze třinácti obviněných osob včetně tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka nebo vlivného zlínského podnikatele Michala Redla.

Právě na druhého jmenovaného měl mít vazby Petr Gazdík, který v období let 2016 a 2020 vykonával funkci radního Zlínského kraje.

Lidé, o kterých se v médiích v souvislosti s touto kauzou mluví, mají na náš kraj vazbu. Na samosprávu jako takovou to však vliv nemá, což interní audit potvrdil. Chci, ať je hejtmanství transparentní a pokud je všechno v pořádku, ať to lidé vědí,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

V oblasti smluvních vztahů obchodněprávního nebo veřejnoprávního charakteru bylo v této souvislosti zjištěno uzavření 44 smluvních vztahů s 11 právnickými osobami, přičemž nebyla zjištěna rizika vyplývající z jejich vazby na Petra Gazdíka či medializovanou kauzu.

V oblasti pracovněprávních smluvních vztahů bylo zjištěno uzavření 1 pracovní smlouvy a 1 dohody o provedení práce se 2 fyzickými osobami s vazbou na Petra Gazdíka.

U dohody o provedení práce na „poradenství v oboru investic pro oblast školství“, s dobou trvání od 1. března 2019 do 30. října 2020, bylo na základě provedených zjištění identifikováno riziko nehospodárného vynakládání prostředků Zlínského kraje.

Zejména s ohledem na to, že nebyly jednoznačně konkretizovány činnosti, které zaměstnanec v rámci dohody vykazoval. Vazba zaměstnance na Petra Gazdíka vyplynula z jejich společného působení ve funkci jednatelů a v pozici společníků v téže obchodní společnosti v době trvání dohody,“ upřesnila tisková mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

Kvůli kauze Dozimetr, konkrétně kontaktům s Michalem Redlem, rezignoval Petr Gazdík už v červnu na funkci ministra školství a celostátního místopředsedy STAN a nyní skončil také v krajském vedení strany. Gazdík kontakty s obviněným podnikatelem nepopírá, tvrdí však, že se ničeho nezákonného nedopustil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x