Radost ve zlínské zoo! Začátkem dubna zde přišlo na svět šest malých kapybar

Foto: zlin.cz
ZLÍN – Zlínská zoo se začátkem dubna rozrostla o nové obyvatele – v rodinné skupině kapybar se narodilo hned šest mláďat! Jedná se o nejpočetnější odchov v historii zlínské zoo.

Všechna mláďata zdárně prospívají. První měsíc života strávila společně se svou matkou v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní se už všichni připojili k dalším členům skupiny a společně si užívají rozhlehlý výběh v jihoamerické oblasti v bezprostřední blízkosti Jaguar Treku.

Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará. Zlínská zoo chová kapybary 35 let, za tu dobu jsme úspěšně odchovali již osmdesát mláďat,“ uvedla vedoucí marketingu Zoo Zlín Romana Mikešová.

Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kg.

Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba 4 měsíce,“ vysvětlila chovatelka Ivana Jakšičová.

Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také 3 odrostlá mláďata z předchozích let. V červnu se početná skupina přestěhuje do letní expozice v Amazonii, jejíž součásti je i velké přírodní jezero.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, např. v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->