Ředitelkou zlínského divadla bude jeho dosavadní ekonomická šéfka Irena Pelková

Nová ředitelka MDZ Irena Pelková. Foto: MDZ
ZLÍN – Městské divadlo Zlín má novou ředitelku. Byla jí zvolena dosavadní ekonomická šéfka divadla Irena Pelková, která byla od 1. ledna 2023 pověřena jeho vedením. Rozhodla o tom Rada města Zlína na svém řádném zasedání v pondělí 17. července.

O místo nového ředitele největší příspěvkové organizace Statutárního města Zlín se ve výběrovém řízení ucházeli tři zájemci. Rozhodnutí, že nejlepší předpoklady pro vedení divadla má Irena Pelková, bylo v komisi naprosto jednoznačné.

Irena Pelková předložila jasnou koncepci divadla na příští čtyři roky a svoji koncepci obhájila. Disponuje navíc odbornými znalostmi, praxí a má zkušenosti s vedením velkého kolektivu. Těší mě, že členem komise byl i bývalý ředitel divadla a současný rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně Petr Michálek, který paní Pelkovou velmi dobře zná a také u něj byla jasnou vítězkou konkurzu,“ zdůraznil potřebu kontinuity při jmenování primátor Jiří Korec.

Připomněl přitom, že nově jmenovaná ředitelka naplňuje záměr města, které do ředitelské funkce hledalo schopného rozvojového manažera s kulturním přesahem.

Irena Pelková prokázala své manažerské dovednosti a ve výběrovém řízení měla jasnou vizi o směřování městského divadla. Již v pozici prozatímní ředitelky odvedla kus dobré práce a mne těší, že tyto vize může ve spolupráci se statutárním městem Zlín v příštích letech realizovat,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a kultury Martina Hladíková.

Nová ředitelka Irena Pelková zvolení na post ředitelky divadla komentuje těmito slovy: „Děkuji za důvěru, kterou jsem od našeho zřizovatele statutárního města Zlín dostala. Divadlo má za sebou několik náročných sezon, ovlivněných řadou neplánovaných událostí a proměnných – počínaje covidem, přes odchod Petra Michálka a nakonec situaci, která nastala v polovině uplynulé sezony.“

Když byla v prosinci 2022 pověřena řízením této instituce, bylo jejím cílem divadlo stabilizovat ve směru dovnitř do týmu, i ve směru k veřejnosti. „To se, myslím, v základu povedlo. Mými prioritami je v tomto trendu pokračovat. Společně budeme pracovat tak, abychom drželi uměleckou úroveň MDZ, divadlo lidi bavilo i vzdělávalo a naši diváci k nám chodili rádi a ideálně také často,“ sdělila Pelková.

To, že lidé ve Zlíně mají „své“ divadlo rádi, bylo vidět mimo jiné i na konci sezony, kdy se s  ohledem na rekonstrukci Velkého sálu dohrávala představení v červnu na Letní scéně za divadlem. 

„Všechna představení byla poměrně rychle vyprodána. To nás může jen těšit. Myslím, že máme dobrý základ, na kterém můžeme stavět. Zároveň jsme samozřejmě otevřeni novým výzvám a příležitostem,“ říká nově zvolená ředitelka, která se těší se na zahájení nové sezony.

Do ní divadelníci vstoupí s rekonstruovaným hledištěm, které bude mít sice sníženou kapacitu, zato ale zbrusu nová pohodlnější sedadla. „Příští sezonu otevřeme 9. září jako již tradičně slavnostním vyhlášením divácké ankety Aplaus. Všechny k nám do divadla srdečně zvu,“ uzavírá Irena Pelková, která do nové funkce oficiálně nastoupí v úterý 1. srpna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x