Referendum o možnosti odkupu zámku v Napajedlích město zamítlo kvůli nejednoznačně položené otázce

Foto: televize TVS
NAPAJEDLA – Jaká je budoucnost napajedelského zámku, který je v současné době majetkem soukromého vlastníka? To zatím nikdo neví. Podnět občanské iniciativy k vypsání referenda o možnosti odkupu této památky totiž zastupitelé města na svém zasedání zamítli. Důvodem byla nejednoznačně položená otázka.

V Napajedlích už podruhé v novodobé historii rezonuje otázka o vyhlášení referenda, ve kterém by mohli lidé hlasovat, zda si přejí, aby město získalo místní pozdně barokní zámek a přilehlé zahrady do svého majetku. Poprvé o to usilovala občanská iniciativa už v roce 2016, tehdy neúspěšně.

Po osmi letech se vyhlášení referenda řešilo na zastupitelstvu znovu. Podnět pro to dala opět občanská iniciativa, které se podařilo splnit i zákonem stanovenou podmínku pro vznik referenda, tedy potřebný počet podpisů způsobilých voličů.

Prostor zámku je v současné chvíli přeťatý plotem, je neprůchozí a není přístupný pro občany. Vzhledem k tomu, že se nachází v centru města a propojuje dvě městské části, tak ten prostor zde výrazně chybí. Město spíš hledá možnosti, jak to místo nahradit, což se moc nedaří. Proto bychom byli rádi, kdyby se zámek dostal do vlastnictví města, aby byl zase přístupný a aby pomáhal i turistickému ruchu, protože v tuto chvíli ve městě pro turisty nic není. Zámek je zavřený, hřebčín je zavřený a nemůžete se jít podívat ani na radniční věž. Pro nás je ale nejdůležitější, aby byl znovu k dispozici park, kde by lidé mohli trávit svůj volný čas a kde by se mohly konat kulturní akce,“ sdělila Hedvika Dřevojánková z Občanské iniciativy Napajedla.

Zastupitelé města však návrh přípravného výboru na konání místního referenda o koupi zámeckého areálu do vlastnictví města Napajedla zamítli kvůli nejednoznačnosti položené otázky. Ta by měla být v referendu formulována jednoznačně, přesně a nezpochybnitelně.

Měli jsme k dispozici několik právních názorů, které víceméně jednoznačně potvrzovaly, že to, jak byla otázka položena v rámci podpisové akce, je formulována nepřesně a neurčitě, a tudíž v tom samotném referendu by neměla být použita, protože nezajišťuje nezpochybnitelný názor respondentů,“ uvedl starosta Napajedel Robert Podlas.

Další postup tedy bude záležet na tom, jak se k problému postaví občanská iniciativa. Ta může podat žalobu a o jednoznačnosti, nebo nejednoznačnosti otázky by rozhodoval soud. Na té žalobě nyní pracujeme a pravděpodobně ji podáme,“ řekla Hedvika Dřevojánková.

Druhou možností je, že město referendum vyhlásí samo, a sice z vlastní vůle zastupitelstva. Domnívám se, že v rámci hlasování se ukazuje, že ta vůle pro to asi úplně není. Vidíte, že všechno může ztroskotat na nedokonalé formulaci otázky, přitom ta otázka ze začátku vypadala, že je velmi přesná, jednoduchá a srozumitelná a nakonec se v rámci právního výkladu ukázalo, že tomu tak asi není,“ zmínil Robert Podlas.

Zámek a přilehlé zahrady jsou nyní majetkem soukromého vlastníka, který je podle iniciativy ochoten městu vše prodat za 133 milionů korun. Zároveň je ale známé, že jeho společnost s ručením omezením má nesplacené závazky přesahující 90 milionů korun.

Město by teoreticky finance na odkup zámku a zahrad mělo, na svých účtech má přes 300 milionů korun. Dané finanční prostředky jsou však navázané na jiné projekty, jako je např. stavba sportovní haly nebo revitalizace ulic.