Regionální firmy se spojily pro dobrou věc. Naběhanými a nachozenými kilometry podpoří handicapovaného Ríšu a Samíka

Foto: Donio.cz.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji patří mezi významné zaměstnavatele, disponují unikátním technologickým know-how nebo zajišťují služby klíčové pro život lidí v regionu. A nyní ukazují, že mají i srdce na pravém místě. Otrokovická stavební skupina PSG, napajedelská Fatra, vizovická SPECTRA, Greiner Assistec z Březové a Vodovody a kanalizace Zlín. Těchto pět firem se spojilo, aby společně pomohlo dvěma zdravotně znevýhodněným dětem z regionu v rámci charitativně-sportovní výzvy Kilometry pro Ríšu a Samíka.

Cílem výzvy je společně se namotivovat k pohybu a zároveň získat finanční prostředky na rehabilitace a další pomůcky pro dva handicapované kluky ze Zlínského kraje. Letos je výzva zaměřená na počítání kilometrů z běhu nebo chůze, a to během května a června. Přidat se může kdokoliv, vše se odehrává na webu www.akcesrdce.cz, registrační poplatek je symbolických 199 korun. Veškerý výtěžek si rozdělí rodiny obou kluků,“ popisuje Luděk Stránský, marketingový manažer stavební skupiny PSG, která celý projekt organizuje se spolkem Srdce na pravém místě, který už téměř deset pomáhá handicapovaným dětem.

Letos chceme společně překonat 100 000 kilometrů a vybrat 200 000 korun, které pomohou Ríšovi a Samíkovi zjednodušit život. Ríša potřebuje novou postel se zdravotní matrací a opravu přístupu k domu, kde si nedávno zlomil nohu. Samíkovi chceme přispět na rehabilitace, které mu pomáhají zlepšit jeho zdravotní stav a jsou nedílnou součástí jeho života. Je to na nás všech,“ říká Jakub Kohoutek, zakladatel spolku Srdce na pravém místě, který podobné charitativní výzvy pořádá několikrát do roka. Do aktuální výzvy se zapojilo už více než 400 lidí z celé republiky.

Ríšu a Samíka do projektu nominovali sami zaměstnanci PSG. Samík z Míškovic je pětiletý kluk, který už týden po narození bojoval s krvácením do mozku, následně i s hnisavou meningitidou. Později mu byla diagnostikována dětská mozková obrna, centrální zraková vada, epilepsie a ADHD. Ríšovi je 14 let, žije v Oldřichovicích a v necelých třech letech mu byl diagnostikován dětský autismus s těžkou mentální retardací.

Do sbírky se kromě jednotlivců z řad veřejnosti zapojují také významné společnosti ze Zlínského kraje v čele se stavební skupinou PSG, která mimo jiné v letošním roce slaví své 100. výročí existence.

Na květen a červen jsme vyhlásili interní výzvu, kdy za každý nachozený či naběhaný kilometr zaměstnanců PSG věnuje vedení společnosti rodinám Ríši a Samíka čtyři koruny. Do výzvy máme aktuálně zapojených více než 60 zaměstnanců a za první měsíc máme zapsáno přes 12 000 kilometrů. Věříme, že tak sami přispějeme částkou okolo 100 000 korun,“ doplňuje Stránský.

V loňském roce si podobný model vyzkoušela také firma Greiner Assistec z Březové, která se specializuje na plastové díly na míru. A i letos se společnost rozhodla výzvu finančně podpořit.

Jsme opravdu rádi, že můžeme být po roce znovu součástí této benefiční akce a pomoci rodinám a jejich handicapovaným dětem, které to opravdu potřebují. Po otevření registrací se přihlásilo téměř 50 zaměstnanců, což je dokonce více než v předchozím roce. Jsme velmi potěšeni tímto zájmem, protože to svědčí o tom, že naše snaha má smysl a není to lhostejné ani našim zaměstnancům,“ uvedla specialista komunikace Greiner Assisstec Veronika Mynářová.

Letos poprvé se do projektu zapojila společnost Vodovody a kanalizace Zlín, která vlastní vodárenskou infrastrukturu na Zlínsku. Na pomoc oběma zdravotně znevýhodněným dětem darovala částku 25 000 korun.

Podporujeme prospěšné projekty a tento mezi ně rozhodně patří. Ríša a Samík mají naše sympatie a když se objevila možnost je podpořit, neváhali jsme. Naši velkou úctu mají vedle rodin obou chlapců i organizátoři tohoto projektu,“ vzkázala ředitelka společnosti Vodovody a kanalizace Zlín Miriam Chmelová Holbová.

Podporu projektu přislíbila také napajedelská společnost Fatra, která patří mezi významné světové zpracovatele plastů.

Již pošesté jsme se zapojili do republikové výzvy Do práce na kole. Protože nám záleží na světě kolem nás, za každý ujetý kilometr věnujeme každoročně 1 Kč na dobročinné účely. V letošním roce tak rozdělíme finanční částku mezi neziskovou organizaci vybranou našimi zaměstnanci a benefiční akci pro Samíka a Ríšu,“ uvedl marketingový specialista Fatry David Hrdina.

Do výzvy Kilometry pro Ríšu a Samíka se aktivně zapojují také zaměstnanci vizovické firmy SPECTRA, která působí v oblasti průmyslové chemie.

Spectra má sport ve své DNA, protože ji před 33 lety založil bývalý vrcholový sportovec. A přestože je nás už 40, nadále zůstáváme rodinnou firmou – podporu rodin proto bereme jako samozřejmost. Spojení s iniciativami spolku Srdce na pravé místě nám tedy dávají velký smysl a rádi se pravidelně zapojujeme do sportovních výzev zaměřených na zdravý pohyb a současně podporu dětí,“ uvedl výkonný ředitel Spectry Tomáš Peterka.

Výzva Kilometry pro Ríšu a Samíka probíhá do konce června, zapojit se do ní může i veřejnost.

Jak se do výzvy zapojit?

  • Zaregistrujte se na webu www.akcesrdce.cz
  • Zaplaťte symbolický přihlašovací poplatek 199 Kč přes veřejnou sbírku na Donio.cz
  • Do konce června si denně si zapisujte kilometry z běhu či chůze.
  • Řekněte o výzvě svým blízkým a vytvoř si až pětičlenný tým.
  • Sdílejte výzvu na sociálních sítích s hashtagem #kilometrypomahaji

Pokud sportovat nechcete nebo nemůžete, můžete přispět libovolnou částkou přes portál Donio.cz.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x