Rekonstrukce bývalé věznice dostává pevnější obrysy

Uherskohradišťská věznice při prohlídkách v rámci Slováckých slavností vína a otevřených památek 2018. Foto: Michal Stránský
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Rekonstrukce bývalé věznice v Uherském Hradišti dostává po dlouhé době konkrétnější obrysy. Po technickém a historickém průzkumu, na který naváže průzkum archeologický, by zde měla vzniknout expozice Muzea totality.

Ve čtvrtek 11. června jednala o rekonstrukci bývalé věznice v Uherském Hradišti radní Zlínského kraje pro oblast kultury Zuzana Fišerová s Kateřinou Arajmu, generální ředitelkou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který je vlastníkem objektu a investorem oprav za 436 milionů korun. Podle radní Fišerové by nemělo dojít ke zdržení prací a obnovený areál s Muzeem totality připomínajícím temnou etapu českých dějin by měl být otevřen v březnu 2028.

S Kateřinou Arajmu jsme detailně projednaly harmonogram rekonstrukce. Kraj nyní pomůže hledat prostory, které poslouží jako bezpečný dočasný depozitář pro uchování historických předmětů, aby nedošlo k jejich poškození během stavby,“ sdělila radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová a dále upřesnila: „Momentálně probíhá stavebně technický a stavebně historický průzkum, který by měl být dokončen ještě letos. Potom naváže archeologický průzkum a zpracování projektové dokumentace,“ uvedla radní s tím, že na vytvoření expozice Muzea totality má Zlínský kraj zatím vyčleněno 14 milionů korun.

Zuzana Fišerová již dříve absolvovala schůzky týkající se připravované expozice například s Luďkem Navarou, který dlouhodobě mapuje zločiny komunismu. „Dořešení hradišťské věznice považuji za dluh naší společnosti vůči všem, kteří zde trpěli,“ řekla Zuzana Fišerová.

V roce 2019 schválilo Ministerstvo financí ČR investiční záměr na rekonstrukci areálu věznice. Na přípravné práce dosud bylo ze státního rozpočtu vyčleněno 90 milionů korun. Vloni na jaře se odsud vyvezlo 133 tun odpadů a sutě a v červenci 2020 byl objekt poprvé v historii kompletně stavebně technicky zaměřen.

Na novém využití historického komplexu v samotném centru Uherského Hradiště se podílí také Slovácké muzeum, město Uherské Hradiště, spolek Memoria, Moravské zemské muzeum a další organizace a iniciativy. Kromě Muzea totality by do objektu v budoucnu měl být umístěn také okresní soud, Okresní státní zastupitelství a Probační a mediační služba.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x