Rekonstrukce Knihovny BBB je hotová. Budova po letech změnila ikonickou barvu

Foto: Město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Uherském Hradišti skončila rekonstrukce jedné ze stěžejních památek města. Bývalá židovská synagoga, ve které dnes sídlí Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana, dostala zcela nový kabát.

Návrh na obnovu fasády památkového objektu bývalé synagogy, která byla postavena roku 1875, vzešel ze stavu památky, kdy fasáda již vykazovala rozsáhlé lokální poruchy, zejména pak u soklových omítkových ploch.

„Dvacet let od poslední rekonstrukce již budova novou fasádu potřebovala,“ potvrdil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Nejvýraznější a nejvíce viditelnou je změna barvy fasády, která se z růžové změnila na šedomodrou. Tato barva byla stanovena na základě doporučení Národního památkového ústavu, který k projektu zpracovával stratigrafický průzkum. 

„Ačkoliv lidé byli uvyklí dosavadní růžové barvě, dnes mohou bývalou židovskou synagogu obdivovat v šedomodrém odstínu s bílými ozdobnými prvky, který budově dodává punc důstojnosti. Hlavní ale je, že je fasáda opravená, protože její stav již byl velmi neuspokojivý,“ popsal hlavní změnu starosta. 

Oprava fasády vyšla na více než 5 milionů korun. Na jejím financování se podílelo Ministerstvo kultury ČR, jehož dotace činila 770 tisíc korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x