Rekonstrukce kroměřížského bazénu zahájena

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská radnice zahajuje dlouho omílanou rekonstrukci plaveckého bazénu na ulici Obvodová. Během první etapy by se měla celá budova zateplit. Chystá se i výměna oken a dveří a oprava střechy.

Kroměřížská radnice zahajuje dlouho očekávanou rekonstrukci krytého plaveckého bazénu. Se spuštěním první etapy oprav ale na povrch vyplývají i zarážející fakta.

„Jsme první vedení města, které s bazénem něco dělá. Za vedení bývalého starosty a místostarosty město zcela rezignovalo na opravy. Stav krytého plaveckého bazénu kvůli tomu zdaleka nesplňuje současné standardy,“ poznamenal k rekonstrukci zostra starosta Tomáš Opatrný.

Hlavní bazén nebyl například od roku 2013 vypuštěný a znovu napuštěný čerstvou vodou.

 „Bazén není možné vypustit, protože trysky, které ho napouštějí, jsou zkorodované. Mohly by popraskat a bazén by se již znovu napustit nepodařilo. Hygienické normy však voda splňuje, samozřejmě s použitím odpovídajících technologií a postupů,“ popsal místostarosta Karel Holík. Několik původních trysek navíc muselo být kvůli korozi odřezáno a ucpáno.

Dobrou zprávou ale je, že podle vedoucího odboru investic Libora Pecháčka je budova bazénu v dobrém statickém stavu.

„Není důvod k obavám, že by objekt nebylo možné rekonstruovat. Co se betonového skeletu budovy týče, provedeme pravděpodobně ještě v letošním roce udržovací práce, které prodlouží jeho životnost. Podle odborníků je předtím, než se pustíme do vnitřních prostor, potřeba vytvořit kvalitní tepelnou obálku,“ uvedl Pecháček.

Budova bazénu se tak dočká nových oken a dveří a oprava čeká i střechu, kterou zatéká. Další dobrou zprávou je, že na první etapu prací radnice získá dotaci. Ta by mohla pokrýt asi polovinu nákladů.

Po dokončení zateplení se vedení města pustí do oprav vnitřních prostor.

„Změní se prakticky všechno. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Budeme chtít, aby projektanti zahrnuli do rekonstrukce i instalaci atrakcí pro děti, v objektu bychom si přáli i wellness prvky. Jakmile budeme mít zpracovány podklady, veřejnost s možnou podobou bazénu po rekonstrukci seznámíme,“ říká starosta Opatrný.

Havarijní stav bazénu se navíc stal předmětem vyhroceného politického boje. Lidé se obávají, že Kroměříž bude mít buď sportovní halu nebo plavecký bazén. Starosta ovšem stojí za třetí možností – ve městě budou obě sportoviště.

„Snahou nás všech by mělo být, aby Kroměříž měla obě tyto sportoviště, a to moderní a vyhovující současným standardům,“ uzavírá Opatrný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x