Rekonstrukce věznice v Uherském Hradišti se blíží mílovými kroky

foto: Zlínský kraj
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V uherskohradišťské Redutě se uskutečnily kulatý stůl a výstava k architektonicko-urbanistické soutěži na rekonstrukci místní věznice. Oprava současného nevlídného stavu historické památky se tak rychle blíží.

Uherskohradišťská Reduta hostila kulatý stůl a vernisáž k architektonicko-urbanistické soutěži, která byla vypsaná na rekonstrukci místní věznice. Dlouhodobý projekt podporuje také Zlínský kraj. Probíhající jednání vedou k opravě nevlídného stavu historické památky.

„Jsem upřímně nadšena, že jsme se opět přiblížili ke zdárnému řešení využitelnosti chátrající památkově chráněné stavby. Jako velký úspěch vnímám dohodu a soulad všech dotčených stran, které budou v tomto komplexu sídlit,“ uvedla Zuzana Fišerová, krajská radní pro kulturu a školství. 

Projekt zastřešuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který před časem vyhlásil projektovou architektonicko-urbanistickou soutěž. Spolupracují na něm město Uherské Hradiště, okresní soud a státní zastupitelství, probační a mediační služba a Moravské zemské muzeum v Brně. Podílí se také Zlínský kraj a jeho příspěvková organizace Slovácké muzeum. Ruku k dílu přiložil i spolek Memoria, který má kolem sebe nadšence a dobrovolníky s odhodláním pomoci tomuto mimořádnému počinu.

Právě různorodost všech institucí je zárukou rozpohybování celého projektu.

Zlínský kraj se zasazuje o to, aby se věznice stala pietním místem s pamětí regionu, kraje i celé České republiky. Má být mementem nechvalně proslulé a kruté minulosti a připomínkou tragického období naší historie.

 „Exteriér, expozice, autenticita cel či kaple, badatelna, knihovna a podobně budou nabízet prostor ke konfrontaci milníků nedávné doby, k poučení a pochopení minulosti v čase napříč všemi generacemi. V areálu spravedlnosti se bude potkávat historie s každodenností,“ dodává k projektu Fišerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x