Rekordman Davídek opouští po pěti měsících zlínskou porodnici. Při narození vážil pouhých 630 gramů

Davídek s maminkou. Foto: KNTB
ZLÍN – O tom, že zdravotníci v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně dokážou zázraky, svědčí příběh malého Davídka. Mamince se narodil s porodní váhou 630 gramů a musel se potýkat s velkým množství problémů. Díky péči perinatologického centra může Davídek v pondělí porodnici opustit jako více než čtyřkilové dítě téměř bez komplikací.

Marie Mikulková z Dolního Němčí byla v půlce června hospitalizovaná ve zlínské porodnici kvůli problémům v těhotenství s dvojčátky. Při předčasném porodu ve 24. týdnu bohužel jedno z dvojčat zemřelo. U druhého začal boj o život. Davídek se narodil s porodní váhou 630 gramů a start do života měl opravdu těžký.

Narodil se velmi malinký a s obrovským množstvím problémů. Několik týdnů byl napojen na plicní ventilaci, monitor životních funkcí, dostal transfuze. Měl všechny typické komplikace extrémně nezralých novorozenců,“ popisuje primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jozef Macko.

Davídek je takový náš rekordman. My většinou nedonošené děti, které se dostanou z nejhoršího, propouštíme s váhou zhruba do třech kilogramů. David však musel o život bojovat mnohem déle. Postupně rehabilitoval, cvičil, strávil u nás spolu s maminkou několik měsíců a nakonec vše – i díky péči maminky, která se velmi rychle naučila vše potřebné – dobře dopadlo,“ konstatuje s úsměvem vrchní sestra Novorozeneckého oddělení KNTB Marcela Pumprlová.

Pro maminku malého Davida to bylo náročných pět měsíců. „Nejdřív to byl šok a strašná bolest, potom strach, jak to dopadne. Musela jsem si zvyknout na všechny přístroje kolem něho, celou situaci. Naučit se během měsíců hospitalizace spoustu nových věcí. Díky všem zdravotníkům i pomoci psycholožky jsem to zvládala lépe. Pořád to bolí, ale je to lepší, soustředím se na Davídka,“ říká mladá maminka Marie Mikulková.

Musím říci, že příběh Davídka je ukázkovým příkladem výborně fungující individualizované péče, kterou u nás prosazujeme. Snažili jsme se maminku od prvního dne zapojovat do řady činností, byla velmi šikovná, trávila s ním čas denně na novorozenecké JIP, zkoušela si ošetřovatelské dovednosti, aby se svým synem mohla být co nejdříve. A byla skvělá! Překonala strach, nebála se a mohla tak velmi brzy být s Davídkem na pokoji, který máme pro tyto účely,“ doplňuje primář Jozef Macko.

Davídek s maminkou tak po pěti měsících péče v pondělí opustí prostory zlínské porodnice. Více než čtyřkilové miminko už nemá téměř žádné komplikace a všichni doufají, že bude i nadále prospívat jako běžně donošené děti.

Perinatologické centrum Krajské nemocnice T. Bati jako jediné ve Zlínském kraji poskytuje vysoce specializovanou péči předčasně narozeným dětem. Každoročně se jich tady z celého kraje narodí v průměru 50-60 s porodní hmotností do 1500 gramů,“ dodává na závěr mluvčí KNTB Dana Lipovská.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x